Ztráta automobilky činí 408 milionů dolarů. Za první pololetí 2019 se tak celková ztráta vyšplhala již na 1,1 miliardu dolarů.

Zisky ne a ne přijít

9,4 miliardy korun ztráty, to je výsledek hospodaření automobilky za druhé čtvrtletí tohoto roku. Tesle se stále nedaří dokázat, že je schopna vydělávat prodejem elektromobilů za ceny, které je ochoten masový trh akceptovat.

Pozitivní zprávou je však skutečnost, že se Tesle za druhé čtvrtletí podařilo oproti stejnému období minulého roku navýšit zisky o 47 % na 5,2 miliardy dolarů. Společnosti si tak za uplynulé čtvrtletí připrala na účet skoro 614 milionů dolarů. Její hotovost by se nyní měla pohybovat okolo 5 miliard dolarů. Těch si však dlouho neužije, protože se blíží splatnost obřích půjček a další náklady.

Tento nečekaný scénář se projevil i na akciích. Po oznámení výsledků se jejich hodnota propadlo o 10 %. Stále si však stojí lépe než v červnu tohoto roku, kdy se propadly na nejnižší hodnotu od roku 2016. Automobilka Tesla vykázala ztrátu přes 6 miliard dolarů, a i když Musk minulý rok sliboval, že v následujících letech bude automobilka jen a jen zisková, skutečnost je poměrně jiná.

V dopisu adresovaném investorům stojí, že se automobilka hodlá více zaměřit na zvýšení svých výrobních kapacit a doručování vozů zákazníkům, namísto dosahování ekonomických cílů. Tesla však věří, že se dostane do plusových čísel už v příštím čtvrtletí.