Ford musí čelit obvinění, že úmyslně zkreslovat spotřebu nejprodávanějšího amerického pick-upu F-150. Tento problém by se měl týkat i Fordu Ranger.

Ford jako lhář?

Proti automobilce Ford měla být vznesena obvinění, že úmyslně falšovala výsledky ekonomičnosti svých pick-upů. Pokud by se toto podezření potvrdilo, hrozila by automobilce sankce ve výši až 1,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 27,5 miliardy korun.

Obvinění měla vznést advokátní společnost Hagens Berman. Havním důvodem jsou přitom její vlastní výpočty, podle kterých prý zaplatí vlastníci vozidel Ford F-150 za celou jejich životnost v průměru okolo 2 tisíc dolarů za palivo více.

„Spočítali jsme si to a postavili případ na našich nezávislých výzkumech. Fordem slibované údaje o spotřebě jsou jen mlžením,“ uvedl Steve Berman, jeden z vedoucích partnerů Hagens Berman. „Lži Fordu o F-150 jen maskují pravdu: zákazníci platí za své trucky více, než kolik jim bylo slíbeno. Věříme, že za celou životnost vozidla mohou majitelé Fordu F-150 zaplatit na palivu až o 2.000 dolarů více.“

Podle vzneseného obvinění měli žalobci podniknout několik testů, přesně odpovídajícím požadavkům EPA, podle kterých zjistili, že Ford nadhodnotil informace o dojezdu modulu F-15 na jeden galon paliva. V případě jízdy po dálnici mohl být rozdíl až 15 % ve městě pak 10 %. Podle propočtů by majitelé vozu při jízdě po městě utratili o 52 tisíc korun více a při jízdě po dálnici dokonce o 62 tisíc více. Ford se k celé problematice prozatím nemůže vyjadřovat z důvodu soudního vyšetřování.