Společnosti Electric Assister Vehisles stojí za projektem AEVan, které je jedním z nejlehčích užitkových vozidel na světě.

Menší než malá dodávka

Anglická společnost se při vývoji ultralehkých užitkových vozidel zaměřila na minimalizaci jejich vzhledu a na životní prostředí. Díky tomu se vydala zcela novou cestou elektrické dodávky, pro kterou se nestal základem některých z eletkromobilů, ale elektrické jízdní kolo.

EAVan je proto velice minimalistickým a hlavně extrémně lehkým užitkovým vozem, jehož řidič se zároveň podílí i na pohonu, jelikož musí šlápnout do pedálů. Za pomoci elektromotoru se může toto vozítko pohybovat až 25 kilometrovou rychlostí za hodinu. Při brzdění i při jízdě je navíc volnoběhem rekuperována kinetická energie.

Automobil je v současné době prezentován ve třech celkových délkách od 1940 mm přes 2300 až po 2850 mm. Všechna tři provedení mají shodnou celkovou šířku 1040 mm a výšku 1950 mm. Užitečné zatížení vozidla je až 175 kilogramů. Pro zvýšení přepravní kapacity má být navíc k dispozici dvounápravový přívěs, který navýší užitečné zatížení až o 200 kilogramů.

Společnost uvádí, že svůj vozík koncipovala především pro dodávání zboží do menších obchodů v centrech měst, dále vidí jeho využití při úklid ulic jako nosič vysavačů na drobný odpad, ale nevidí problém ani v tom, kdyby byl využíván záchrannými složkami jako hlídkové vozilo. Má se navíc jednat o první z celé řady jemu podobných strojů, ze kterých budou následovně vznikat i další verze s výkonnějším pohonem a větší přepravní kapacitou.