V Evropském Testu bezpečnosti Euro NCAP se Hyundai Nexo osvědčila již minulý rok. Teď si však vyzkoušela i americkou verzi crash testů IIHS, pro kterou se jednalo o vůbec první zkušenost s vodíkovým modelem.

Nexo udělalo dobrý dojem

Crash testy se po celém světě zabývá řada organizací, ovšem výsledky té americké IIHS, patří k těm nejsledovanějším. Je tak trochu s podivem, že automobil na vodíkový pohon se tamním technikům dostal do rukou vůbec poprvé. Rozhodně v nich však zanechal dobrý dojem.

Tím bylo Nexo od Hyundai, které se momentálně prodává pouze v Kalifornii, která je malým rájem alternativních pohonů. Jak dodává IIHS, Nexo bylo se na seznam testovaných vozů nedostalo, ovšem jeho testování navrhla sama automobilka a očividně věděla proč. Nexo si totiž odvezlo hodnocení Top Safety Pick +.

Pro získání tohoto hodnocení musí každý vůz obstát v 6 kategoriích, které zahrnují čelní náraz s malým přesahem na straně řidiče a na straně spolujezdce, čelní náraz s běžným přesahem, odolnost boků a střechy, ochranu hlavy a sedadla. Vůz také musí mít nadprůměrné výsledky v oblasti prevence čelní srážky a vysoké hodnocení kvality světlometů.

Zajímavostí je i to, že si v testech světlometů vždy vedly lépe modely vybavené až po červnu tohoto roku, kdy automobilka upravila jejich nastavení a zajistila tak lepší viditelnost především v zatáčkách. Vozy vyrobené do června dostaly pouze hodnocení přijatelné, místo dobré.