Porsche před nedávném představilo svou elektrickou prvotinu jménem Taycan a to vůz nenechal chladným snad nikoho, ani Elona Muska. Tento se do novinky pěkně opřel, ale sám to schytal.

Turbo neznamená to, co si myslíte

Elon Musk je poměrně známým provokatérem a proto mu neunikla novinka od Porsche, do které si lehce píchnul. Porsche totiž použilo ve jménu Taycanu slovo turbo, který ve spojitosti s elektromobilem působí poněkud netradičně.

Taycan je osazen dvojicí elektromotorů a proto Turbo nedává příliš smysl. Elon proto napsal: „Ehm Porsche, slovo Turbo neznamená to, co si myslíte.“ Tím však vyvolal vlnu rozohněných reakcí a to i od velkých webů jako je Jalopnik. Ten například poukázal na to, že ani Autopilot není úplně to, co by si lidé mohli myslet. Nedávný výzkum totiž ukázal, že podobným asistenčním systémům řidiči příliš nerozumí, a nejvíce je plete právě ten od Tesly.

Co je však ještě zajímavější je to, že se Tesla rozhodla dokázat že jsou její vozy lepší než ty od Porsche a proto vyšle na Nürburgring svůj Model S, aby Taycanu vyfoukla jeho rychlostní rekord. A pokud se podíváme na technické parametry, má k tomu Tesla poměrně dobré předpoklady.

Model S v nejvyšší konfiguraci má totiž vyšší dojezd, lepší akceleraci i vyšší maximální rychlost. Zůstává však otázkou, jak dlouhou dokáže své výhody využít. Její baterie i elektromotor se totiž poměrně rychle zahřívají, což se následně projevuje na výkonu a může dojít i k přehřátí. Sledovat tuto bitvu tak bude ještě velice zajímavé.