Srdce milovníka snowboardingu touží po prašanu po celý rok. Může. Na alpských vrcholcích ve Francii, Švýcarsku nebo Rakousku zůstává sníh sezóna nesezóna. Tak proč k nim nevyrazit?

Pravda, cesta k ledovcovým sjezdovkám s sebou nese drobné komplikace spojené s balením, převozem snowboardů a jejich příslušenství. Jízda s nacpaným kufrem nebo interiérem auta se totiž přežije na krátké vzdálenosti, pro delší cesty už je pohodlnější sáhnout po chytřejších řešeních.

Tím nejlepším ze všech je dobře vybraný střešní box.

Co všechno je dobré zvážit před jeho nákupem?

Nesnesitelná lehkost, nebo neúnosná tíže

Celkový objem, váha a délka vašeho nákladu jsou faktory, které by měly hrát hlavní roli při výběru autoboxu šitého na míru právě vám. Pokud tedy převážíte dva až tři snowboardy, pravděpodobně si postačíte se střešními boxy středních kategorií – s kousky v maximálních hodnotách nepřesáhnou objem 520 litrů.

Pozor však dávejte na nosnost. Boxy většinou nepřesahují nosnost 75 kg, velmi zřídka se dostávají ke schopnosti unést 90 kg a více. I pokud najdete takto nosný střešní box, nezapomínejte na ověření maximální zátěže střešních (příčných) nosičů. I ty mají své limity.

Váha vašeho nákladu by celkovou nosnost rozhodně neměla překročit. A úplně nejlepší bude, když se od ní alespoň na několik kilogramů vzdálíte. Při přetížení střešního boxu ohrožujete nejen sebe, ale i všechny ostatní účastníky provozu. S těžkým nákladem na střeše navíc utratíte mnohem více za pohonné hmoty.

Tvar a délku střešních boxů pak určuje typ nákladu, který se do něj vejde, ale i aerodynamické vlastnosti. Pro snowboardisty, kteří nechávají lyže doma, bude nejspíše stačit kratší autobox, kolem 170 cm – vyhnete se tím starostem s boxem přesahujícím střechu automobilu.

Odjezd i dojezd bez škrábnutí

Špatně ukotvenému nákladu padlo za oběť už mnoho střešních boxů a odřených snowboardů. Při nákupu boxu se proto porozhlédněte i po nabídce příslušenství určeného pro převoz vašeho placatého miláčka.

Držáky na lyže či na snowboardy pořídíte za sympatickou cenu a ušetříte tím na opravách sportovní výbavy i výměně poškozeného boxu. Dobrou volbou jsou i způsoby uskladnění střešního boxu po příjezdu z cest, ať už držáky na stěnu, nebo zvedáky, za které svůj autobox pověsíte ze stropu garáže.

Boxy i příslušenství dnes najdete v celé řadě obchodů, solidní výběr mají například ve speciálce věnované autodoplňkům: https://www.autodoplnky-obchod.cz/stresni-boxy-autoboxy/.

Praktický pomocník

V létě, v zimě, u moře nebo kousek od vleků. Střešní box představuje vynikající vychytávku, kterou oceníte při převážení zimního vybavení i letních kufrů.

Tak vybírejte s rozvahou a užijte si cesty za sportovními zážitky.