Slavná italská automobilka by se mohla stát majetkem čínské Geely, které vlastní například Volvo a zájem by měl mít i Volkswagen.

Alfa romeo v čínských barvách?

FCA má s Alfou problémy i nadále. Italsko-americká automobilka jí sice dala přednost před Lancií a rozsáhle do ní investovala, ovšem tyto kroky k výraznějším úspěchům nevedly. Jsou tu sice modely Giulia a Stelvio, ovšem jejich prodejům se příliš nedaří a tak se spekuluje o tom, že FCA automobilku prodá.

V minulosti o tom však nechtěla italská automobilka ani slyšet. Dříve byla značka považována za italské dědictví a velký poklad, který by nebyl nikdy na prodej. Dnes je například známé odmítnutí Volkswagenu, který měl o automobilku svého času velký zájem.

Jenže tyto časy jsou tatam, FCA nevládne Ital ale Brit a Alfa spolu s Maserati stahují v době velké automobilové revoluce celý koncern dolů. Vozy obou automobilek zvyšují flotilový emisní průměr, který donedávna efektivně snižovaly úsporné vozy značky Fiat. Jenže ty do budoucna nebudou stačit a je potřeba zahájit výrobu plug-in hybridů a dalších vozů pokud možno s nulovými emisemi.

A právě tady je konkurence napřed. Hodně se očekává od nového Fiatu 500, který by měl přijít v roce 2020 a který bude prodáván i jako elektromobil. Plug-in hybridní model Mělo Maserati předvést již dávno, ovšem prozatím se tak nestalo.

A právě zaspání doby by mohlo být pro FCA smrtelné. Přijít by totiž mohly vysoké pokuty, a to již v příštím roce výši dvou miliard eur. FCA proto plánuje spojení s Teslou, ovšem za tento krok bude muset americké automobilce platit.

Řešením by tedy mohl být nákup od Geely. To by doplnilo své portfolio značek, do kterého spadá například Volvo či Lotus. Budoucnost Alfy tedy ještě bude velice zajímavá a to zvláště, vezmeme-li v úvahu, že o koupi přemýšlel již Volkswagen.