Lexus znají všichni především jako výrobce automobilů, ovšem divize Toyoty se chce stát značkou lifestylovou značkou a dalším krokem k tomuto cíli je i dvacetimetrová jachta.

Luxus na vlnách

Většina současných automobilek řeší hlavně přechod na čistou elektromobilitu a rozvíjení konceptů mikromobility, Lexus jde opět trochu jinou cestou. Ve spolupráci s italským designovým studiem Nuvolati Lenard vytvořil jachtu Lexus LY 650.

Již na první pohled je patrné, že jachta vychází z konceptu Lexus Sport Yacht Concept z roku 2017. Od něj si vzala černo-zlatou barevnou kombinaci i elegantní oblé tvary. Oproti konceptu však jachta dostala výrazně větší rozměry, protože měří 19.8 metrů na délku.

Trup lodi byl postaven z kompozitního materiálu skládajícího se z uhlíkových vláken, vyztuženého plastu a laminátu. Ve výsledku by tak měl být trup silnější a současně lehčí, než u lodi s trupem pouze z klasického laminátu.

Jachta má tři paluby a tři prostorné kabiny s vlastními koupelnami. Nechybí řada elektronických systémů, které se dají kontrolovat pomocí chytrého mobilního telefonu. O pohon se stará dvojice 12.8 litrových námořních motorů Volvo Penta IPS, které dosahují výkonu až 1 350 koní.

„LY 650 symbolizuje touhu Lexusu stát se luxusní lifestylovou značkou, která sahá ještě za automobily,“ uvedl Akio Toyota, prezident Toyoty. Spolupráce mezi Toyotou a Marquis Yachts pak měla pomoci k uplatnění filozofie Lexus „Crafted“ i ve světě lodí, díky čemuž se mohou zákazníci těšit na stejný komfort i smysl pro detail, jaký znají z automobilů Lexus. „Skutečně se těším, až bude moderní a prémiová LY 650 ukazovat svou krásu na oceánech celého světa. Jako společnost zaměřená na mobilitu hledáme nové možnosti mobility dokonce i na moři,“ dodal Toyoda.

Pokud byste měli o loď zájem a chcete znáte cenu, pak vás bohužel zklameme. Nebyla totiž prozatím oznámena.