VinFast je jméno Vietnamské automobilky, která má prozatím v nabídce tři modely. Dva vznikly v rámci spolupráce s Pininfarinou a jeden s General Motors.

Rekordní automobilka

Na Vietnam je v tuzemsku nahlíženo především jako na dovolenkovou destinaci. Málo koho by však napadlo, že i zde se vyrábí automobily. Tamní podnikatel Pham Nhat Vuong založil automobilku VinFast, která v minulém roce zaujala velice jedinečným designem. A nyní překvapila opět, když sériovou výrobu odstartovala dříve, než bylo oznámeno.

VinFast dopředu oznámilo, že sériová verze jeho prvních modelů bude hotová letos v září, ovšem nyní se dozvídáme, že to automobilka stihla dříve. Sériová produkce jejích vozů probíhá v továrně ve města Hai Phong a zahájena byla již na začátku léta, tedy o tři měsíce dříve, než bylo oznámeno.

Od prvních kroků k zahájení výroby tak uplynulo pouhých 21 měsíců. Průměrně doba výstavby továrny přitom zabere mnohem delší dobu. Se zahájením produkce pomohl Siemens, který dodal software i hardware, a to i prvky potřebné pro automatizaci v jednotlivých sektorech výroby. Závod pracuje podle platformy tzv. Průmysl 4.0, díky čemuž je jedním z nejmodernějších v Jihovýchodní Asii.

Prvním představeným vozem se stal VinFast Lux SA2.0, tedy SUV poháněné přeplňovaným benzínovým čtyřválcem o objemu dvou litrů. Nabídne 168 kW a je spárovaný s osmistupňovou automatickou převodovkou.

VinFast nyní nabízí tři modely, a to Crossover Fadil, dlouhý sedan Lux A2.0 a SUV LuxSA 2.0. Design dvou posledních vozů navrhnulo studio Pininfarina. První jmenovaný je pak jen přeznačkovavný Opel Karl Rocks, tedy miniauto s oplášťovanou karoserií a výkonem 72 kW.