Studio Zagato představilo nový model vycházející z modelu DBS Superleggera. Aston Martin postaví pouze 19 jeho exemplářů.

Oslava v rudé

Automobilka Aston Martin a italské studio Zagato jsou dlouholetými partnery, který sem tam společně postaví něco skutečně výjimečného. Zagato letos slaví 100 let své existence a jeho anglický partner se tuto skutečnost rozhodl velkolepě oslavit. Zahájil projekt DBZ Centenary v rámci kterého postaví 19 kousků slavného DB4 GT Zagato a k němu přidá dalších 19 kusů novinky DBS GT Zagato.

Novnku Aston konečně představil na speciální akci na americkém Rode Islandu. Jedná se o automobil, který má svůj základ v DBS SUperleggera, jehož design byl však kompletně přepracován, a to i ve spolupráci se stylystickým centrem Aston Martinu a italským studiem Zagato.

„Vzali už tak báječné DBS Superleggera a přetvořili jej na něco, co si zachovává identitu Aston Martinu, a přesto se vyjadřuje jako Zagato. Je to moderní projev nadčasové ikony,“ říká o práci Zagata hlavní kreativní ředitel Aston Martinu Marek Reichman.

A změny jsou patrné na první pohled. Maska je mnohem větší, široce se rozepíná do stran i do nárazníku. Střecha má zase tvar tradiční dvojité bubliny, jak je u Zagata zvykem a nechybí ani výrazný difusor.

Uvnitř najdeme speciálně konfigurované karbonové a ocelové prvky vytvořené 3D tiskem, jejichž výroba tvá 100 hodin. Uvnitř i zvenku se mohou objevit třeba zlaté prvky, například loga mohou být z osmnáctikarátového zlata. Design totiž půjde nakonfigurovat vysoce individuálně.

Celkem vznikne jen 19 exemplářů, přičemž dvojici vozidel je možné koupit pouze společně. Právě kvůli sběratelskému potenciálu se cenovka vyšroubovala skutečně hodně vysoko. Celkem vás oba vozy vyjdou na šest milionů liber, tedy přibližně 173 milionů korun a to bez daně.