Unity One je novým švédským elektromobilem, který bude bojovat o přízeň na poli malých městských automobilů. Má neotřelou koncepci a láká na slušný dojezd i zajímavou cenovku.

Nezvyklý měšťák

Malý městský elektromobil byl navržen ve Velké Británii a již na první pohled je jasné, že se od ostatních městských elektromobilů liší. Zaujme nejen celistvá příď, ale i uspořádání kabiny. Má koncepci 1+2, takže řidič sedí uprostřed a za ním dva další cestující.

Novinka stojí 547 tisíc korun, což stále není nejlepší cena, ale pořád se jedná o jeden z nejdostupnějších elektromobilů. A vůbec se nejedná o automobil, kde je každý materiál co možná nejlevnější. Součást standardní výbavy je LED denní světlo, elektricky nastavitelná zrcátka, panoramatické střešní okno, tónovaná a elektricky ovládaná okénka, vyhřívané přední sklo či zadní kamera. Uvnitř vozu si může majitel nastavit ambientní osvětlení, nechybí multimédia s dvojicí dotykových obrazovek a další zajímavé detaily.

Vůz kupředu pohání elektromotor umístěný na zadní nápravě, který disponuje výkonem 50 kW. Na stovku vůz zrychlí za 9,9 sekundy a maximální rychlost je 120 km/h. Dojezd vozu výrobce slibuje až 150 kilometrů, popřípadě lze připlatit za větší akumulátor s kapacitou až 300 km/h.

Unity vznikla v roce 2015, coby projekt švédské Lund University. Značka následně výrazně rozšířila své aktivity a většina vývoje vozu dne probíhá v Norfolku. V Anglii by měl být v budoucnu i montážní závod pro co možná nejnižší cenovku. Pokud vše půjde jak má, první zájemci se vozu dočkají již v polovině příštího roku.