Ford McLaren Mustang M-81 z roku 1980 sice nepatří mezi ty nejhezčí vozy, ovšem limitovaná edice na základě třetí generace Mustangu je tím nejvzácnějším, a to i díky původně neplánovanémo osudu.

Rarita, která za moc nestojí

Ford Mustang na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let neměl u své třetí generace nějakou skutečně výkonnou verzi. Ovšem stačilo málo a mohla se zrodit podobná legenda jako jsou verze Shelby GT. Boss či Mach. Místo toho vznikl model, který dnes v rodině Mustangu působí jako naprostá rarita.

Jedná se McLaren Mustang M-81 z roku 1980. Model existuje pouze v deseti zdokumentovaných exemplářích. Původně však byla plánována série 250 vozů s atmosférickým čtyřválcem o objemu 2,3 litru.

Motor se čtyřmi válci, a ne příliš oslňujícím výkonem 66 kW sice nevzbuzuje příliš velké emoce. Ovšem po zásazích ladičů od McLarenu a nasazení turbodmychadla Garrett T-3 se mohl již pochlubit poměrně slušnými parametry. Přitom se stále jednalo o vůz schválený na běžné silnice, který splňoval tehdejší již poměrně přísné severoamerické emisní normy. Společnost, která se postarala o poladění vozu však neměla s mateřským McLarenem v té době již nic společného.

Nakonec vzniklo pouhý počet deseti kusů tohoto vozu, z nichž sedm mělo oranžový lak karoserie a zbývající měly bílý nebo nebodrý lak. Některý z těchto vzácných vozů se čas od času ukáže na nějaké té aukci, jak se například stalo v roce 2017. Tehdy byl vydražen jeden oranžový exemplář za částku 565 tisíc korun. Majitel tedy investoval velmi dobře do své budoucnosti, protože cena vozu raketově stoupá.