Celý motorový svět v posledních dnech upíral zrak na události týkající se odhalení nového Cybertrucku automobilkou Tesla. Té chce v budoucnu konkurovat také automobilka Nikola Motor, která ohlásila vývoj revoluční baterie.

Do nekonečna a ještě dál

Společnost je známá především díky svým elektrickým tahačům, se kterými chce konkurovat Tesle a jejímu modelu Semi. V minulém týdnu pár dní před odhalením očekávaného elektrického pick-upu nazvaném Cyber Truck však zástupci Nikola Motors ohlásili vývoj nového typu baterie, která by mohla způsobit revoluci ve světě elektromobility.

Dle dostupných informací by se mělo jednat o vůbec první baterii s volně stojící elektrodou určenou pro automobilový průmysl, tedy pro použití přímo v automobilech. Baterie, kterou v Nikole vyvíjejí by měla ve srovnání se současnými bateriemi nabídnout až čtyřikrát vyšší energetickou hustotu. Váha by přitom měla zůstat stejná, zatímco ceny produkcí by měly klesnout přibližně o polovinu.

Momentálně jsou je o nových bateriích k dispozici jen minimální množství informací. Společnost by však chtěla vše odhalit na speciální akci, která by se měla odehrát již v příštím roce.

V současné době se mluví o energetické hustotě cca 1, 100 watt-hodin/kg na úrovni samotného materiálu a cca 500 watt-hodin/kg u již kompletních produkčních článků. Dojezd by se měl zvýšit ze současných 300 kilometrů až na 600 kilometrů.

„Je to největší úspěch, jaký jsme kdy v oblasti baterií viděli,“ říká Trevor Milton, CEO Nikola Motor Company. „Nebavíme se o malých vylepšeních; bavíme se o zdvojnásobení kapacity ve vašem mobilním telefonu. Bavíme se o dvojnásobném dojezdu elektromobilů a vodíkových vozidel po celém světě,“ dodal Milton.

Samozřejmě že kolem novinky zůstává celá řada nezodpovězených otázek a ještě potrvá, než technologii uvidíme v praxi. Zástupci automobilky by však již nyní měli jednat s dalšími výrobci elektromobilů a vyjednávat s nimi podmínky vzájemné spolupráce. Těšme se tedy na příští rok.