Americký patentový úřad zaregistroval novou vychytávku automobilky Ford. Jedná se o nový typ čelního skla s obřími rozměry, které tvoří i část střechy.

Větší než obvykle

Nový patent ukazuje Ford Mustang, jehož čelní sklo sahá až za přední řadu sedadel. Jako inspirace mohla Fordu posloužit Tesla Model X, jejíž čelní sklo sahá až nad přední sedačky.

U Fordu se však bude jednat spíše o kombinaci nového designového návrhu, který provází nové řešení pro zajištění tuhosti karoserie. Střecha je totiž velice důležitá pro celkovou tuhost vozu. Proto je do kabrioletů nutné instalovat řadu dalších výztuh, díky kterým stoupá hmotnost vozu.

U nového patentu však Ford využil řešení zesílených střešních oblouků, které jsou propojený do oblouku tvarovaných horizontálních výztuh, které jsou umístěny mezi čelní sklo a zadní sklo.

Tyto výztuhy by měly zajišťovat dostatečnou pevnost karoserie. Ovšem v tento moment není jisté, zda Ford patent již otestoval v praxi, nebo vyšel pouze z teoretických výpočtů a vše si ochránil patentem, který bude nadále rozvíjet a zkoušet v praxi.

Žádost o registraci patentu však měla být podána již 14. května minulého roku, k jeho zveřejnění došlo ale až v minulém měsíci. Je tedy dost možné, že za tuto dobu Ford s novinkou zásadně pohnul.

Další otázkou je, který z modelů by mohl být nositelem této inovativní záležitosti. Bude to Mustang? U dvoudvéřového kupé by totiž velké čelní sklo mohlo působit minimálně lehce nepatřičně. Hodilo by se více pro některé z SUV, třeba pro chystaného menšího sourozence Mach-E.