Čínská automobilka Nio představila nové SUV kupé EC6, které kromě stylového designu nabídne i velice působivý dojezd přes 600 kilometrů.

Nio a jeho novinka

Sama automobilka popisuje svou novinku jako mladý a dynamický vůz, který je v praxi dalším zástupcem oblíbených SUV-kupé tvarů. Vůz má dlouhou kapotáž, protáhlé čelní sklo a zvolna klesající střechu přecházející pozvolna do víka zavazadlového prostoru.

Sama automobilka k novince příliš mnoho detailů nezmínila, z fotografií však můžeme vidět poměrně nízké a progresivně tvarované světlomety, kliky zapuštěné do karoserie či prosklenou střechu. A stejně jako u dalších zástupců SUV, nesmí chybět oplastování blatníků a prahů.

Design noviny není nijak zvlášť uhrančivý, kompenzuje to však technickými parametry. Jejich kompletní výčet by měl být zveřejněn až v červenci, přesto je již několik z nich známo, a to u vrcholného modelu Performance. Jeho dva elektromotory nabídnou 400 kW výkonu, díky kterým bude akcelerovat z 0 na 100 za 4,7 sekundy.

Energii bude poskytovat akumulátor o kapacitě 100 kWh, který by měl podle testovacího režimu NEDC nabízet čistě elektrický dojezd až 615 kilometrů na jediné nabití. Dojezdu bude napomáhat i propracovaná karoserie s nízkým koeficientem odporu vzduchu s hodnotou 0,27.

Samotnou automobilku Nio nejvíce proslavil rekord jejího elektrického sporťáku EP9 na Nürburgringu. Automobilka se však netají svými ambicemi vstoupit na evropský trh, ovšem stále není jisté, zda a kdy k tomu dojde. Nedávný pokles čínského trhu s elektromobily totiž dopadl i na tuto automobilku, jejíž finanční rezervy se povážlivě ztenčily.