Srí Lanku vnímáme spíše jako dovolenkovou destinaci, než jako místo, kde by mohly vznikat super sporty. I přesto byla před 4 roky ohlášena stavba elektrického sporťáku, který se nyní chystá na velkou premiéru.

Poprvé a elektricky

V roce 2015 psalo BBC o supersportu ze Srí Lanky s čistě elektrickým pohonem, na kterém pracuje společnost Vega Inovations. O necelých 5 let později hlásí společnost hotovo a chystá světovou premiéru v Ženevě. Supersport se jmenuje Vega EVX.

Vega EVX nabídne 300 koní, o které se postará dvojice elektromotorů. Ty tvoří pohon všech kol. Podrobnější technické specifikace jsou ovšem prozatím utajeny. Stovku by však měl vůz zvládnout pod 4 sekundy.

Vega Inovations je úzce spjata se softwarovou společností CodeGen, která pro připravovaný hypersport slibovala sofistikovaný algoritmus pro řízení dynamiky. Od tohoto slibu však uplynul již nějaký ten pátek a nikdo o něm od té doby nemluvil. Je tedy otázkou, zda se do sériového modelu dostane či nikoliv.

Sofistikovaných řešení ale chtějí nadšenci přinést mnohem více. Týká se to především karosářského provedení či akumulátorů. Ty by měly být uloženy do písmene T a neměly by se nacházet v podlaze. Automobil by díky nim mě mít dojezd přibližně 240 kilometrů.

Veškeré další podrobnosti a zajímavosti se ale dozvíme až na autosalonu v Ženevě, kde se vůz poprvé představí světu. Půjde o zcela první sportovní vůz se Srí Lanky a o první vůz, kde si zde postaví zcela bez pomoci.