Do léta přeci jen ještě několik měsíců zbývá, ale přesto již nyní Aston Martin láká na premiéru otevřeného sporťáků se starým dobrým motorem V12.

Otevřená novinka

Automobilka Aston Martin se pochlubila skicou zcela nového modelu, který rozhodně nemůže být označen jako nudný. Jedná se totiž o dvoumístný otevřený speedster, který je osazen klasickým motorem V12 a čerpá ze slavné závodní minulosti. A by si jej nikdo s ničím jiným nespletl, dostal pojmenování V12 Speedster.

Vůz by měl vzniknout jako pocta ikonickému závodnímu speciálu DBR1, který na závodech v Le Mans v roce 1959 obsadil první i druhé místo. Finální design zůstává prozatím tajemstvím, ovšem skica naznačuje, že inspiraci designéři čerpali z konceptu CC100 Speedster, který automobilka představila v roce 2013 k oslavám stého výročí automobilky.

Pod kapotou by se měl vzpínat 5.2 litrový twin-turbo vidlicový dvanáctiválec spojený s automatickou převodovkou ZF, který by měl na zadní kola poslat okolo 700 koní a 700 nM točivého momentu. Základem vozu by se měla stát hliníková platforma, je ale otázkou, zda Aston použije platformu modelu DBS Superleggera tedy DB11, nebo vytvoří zcela novou.

„Osmaosmdesát nadšených řidičů a sběratelů, kterým se podaří získat klíče od těchto vozů, mohou mít jistotu, že tak získali ikonický nový kus historie Aston Martinu,“ uvedl šéf značky Andy Palmer.

Aston Martin skutečně plánuje vytvořit pouze 88 kusů tohoto unikátního stroje, takže se bude jednat o velice cenný sběratelský kousek. Premiéra vozu by se měla odehrát ještě letos a první vozy by měly začít být doručovány v roce 2021. Cena vozu zatím nebyla odhalena, ale spekuluje se o částce v rozmezí 750 až 800 tisíc liber, tedy 22 až 23 milionů korun.