V zemi vycházejícího slunce byste našli celou řadu automobilek, které si získali nejeden světový trh. Nejprodávanějším automobilem v Japonsku za rok 2019 je ale stroj, o kterém jste nejspíše nikdy neslyšeli.

Autíčko na klíček

Snad každý milovník automobilů může potvrdit, že japonský trh je skutečně unikátní záležitostí. Na tamních silnicích se totiž kromě unikátně upravených automobilů prohání i řada továrních strojů, které jinde ve světě oficiálně neseženete. A pro většinu těchto strojů se vžilo jednotné označení JDM (Japan Domestic Market).

Většina lidí si pod touto zkratkou představí nadupané sportovní vozy, které jsou jako dělané pro horské driftování, ale pod hlavičku JDM patří i skupina vozů s označením kei cars. Tato třída se poprvé objevila již v roce 1949, a od té doby se její specifika několikrát změnila. Stále se však jedná o automobily s minimalistickými rozměry a malým motorem.

Pro Japonce má nákup takového vozu hned několik výhod. Tou první jsou samozřejmě rozměry, díky kterým vůz lépe manévruje a snadno zaparkuje i v bočních ulicích. Druhou výhodou jsou nejrůznější daňová zvýhodnění, díky kterým jsou Kei Cars v Japonsku extrémně populární.

Proto pozici nejprodávanějšího automobilu na japonském trhu drží právě zástupce této kategorie, a to Honda N-Box. Modelová řada existuje již od roku 2011, ovšem řebříčky popularity dobila až její druhá generace, která přišla v roce 2017.

Od té doby kraluje N-Box žebříčkům prodejnosti a za rok 2019 si připsalo přes 253 tisíc prodaných kusů. Od zahájení prodejů v roce 2011 vyjelo na silnice okolo 1,7 milionu kusů. A to je opravdu vysoké číslo na jeden jediný model automobilky. Cena vozu začíná okolo 291 tisíc korun, ale v nabídce najdete i dražší varianty. Již základní verze nabízí pohon všech kol.