Toyota definitivně potvrdila příchod očekávaného malého SUV, který bude stát na technice miniaturního Yarisu. Oznámení doplnila i o malbu siluety.

Yaris do kopců

Toyota je sice jedním z největších výrobců automobilů na světě, na evropských trzích ale chybí v klíčové kategorii malých SUV modelů. Už mnoho let se ale spekuluje, že by tuto chybu chtěla napravit a malé městské SUV přeci jen na starém kontinentu nabídne. Nyní jeho příchod automobilka konečně oficiálně potvrdila.

Na bližší informace je ale japonský výrobce skoupý. Název nového kompaktního SUV, plánované výrobní objemy a harmonogram uvedení by měl být oznámen až později, jak oznámila Toyota ve svém oficiálním prohlášení pro média.

„Tento model ještě podpoří úspěch Yarisu v Evropě a očekáváme, že tato vozidla budou společně do roku 2025 tvořit kolem třiceti procent evropských prodejů značky Toyota,“ říká k tomu Matt Harrison, výkonný viceprezident Toyota Motor Europe.

Harrsion nakonec přiznal, že novinka bude svébytným vozem: „Na finální podobu již nebudete muset dlouho čekat a sami se přesvědčíte, že to není pouze Yaris s obkladovými panely karoserie a větší světlou výškou, ale zbrusu nové a výrazné SUV segmentu B s kompaktní a sportovní podobu i vlastní osobností,“ dodává viceprezident evropské divize Toyoty.

Design prozatím naznačuje jediná velký skica vozu, ze kterého toho ale příliš nepoznáme. Více bychom se mohli dozvědět třeba na březnovém autosalonu v Ženevě.

Vedle toho firma potvrdila, že vůz bude stát na základech nové platformy TNGA GA-B určené pro malá vozidla, které měla premiéru v nové generaci Yarisu. Její výroba se co nevidět přesune so Francie, konkrétně do francouzské továrny Valenciennes.