Většina ojetin během své patnáctileté existence dokáže vystřídat hned několik majitelů. Platí to i o USA, kde je však několik modelů, kterými jejich majitelé ochotně jezdí delší dobu.

Držáci, se kterými je těžké loučení

Vlastnit stejný automobil 15 let se dnes jen tak nevidí. Svůj podíl na tom mají měnící se potřeby majitelů, rostoucí náklady na údržbu i stále rychlejší technologie stárnutí. V USA se však rozhodli zjistit, které modely u majitelů zůstávají vůbec nejdéle.

Výzkum se zaměřoval na analýzu trhu s ojetinami a přinesl zajímavé výsledky. Všech 15 vozů, které si majitelé nechávají 15 let a více totiž vyrábějí japonské automobilky. V 10 případech šlo o vozy značky Toyota, 4 hodny a jedno Subaru.

„Japonské automobily, zvláště značky Toyota a Honda, jsou dobře známé pro svou spolehlivost a odolnost,“ uvedl Phong Ly, CEO společnosti iSeeCars, která průzkum prováděla. „Majitelé se vždy raději drží automobilů, které jsou spolehlivé a nevyžadují rozsáhlou a nákladnou údržbu.“

Vůbec nejčastěji si Američané v garážích nechávají SUV Toyota Highlander, které nabízí tři řady sedadel, dostatek prostoru a dobrodružný charakter s vyšším podvozkem a pohonem všech kol. Samozřejmě i díky tomu poráží praktická rodinný minivan Toyota Sienna, který je na druhém místě. Třetí a čtvrtou pozici obsadily picku-upy Toyota Tacoma a Tundra.

Highlander podle výzkumu, v rámci kterého bylo analyzováno více než 350 tisíc automobilů vyrobených mezi lety 1981 až 2004 a prodaných v roce 2019 tvoří 18,3 % vozidel straších 15 let ve vlastnictví prvních majitelů. Průměr tak překonává 2,3 násobně.

„Společně se skvělým hodnocením spolehlivosti od J.D. Power vykazuje také nižší než průměrné náklady na údržbu,“ uvedl k vítězství Highlanderu Phong Ly.