Evropský závod Tesly, který chce automobilka stavět poblíž Berlína může přinést mnoho ekonomických výhod, ekologičtí aktivisté však před jeho výstavbou varují, prý může ukrást vodu.

Problém jménem voda

Závod ještě ani nestojí, a už rozděluje společnost. Zatímco jedni nadšeně vítají veškeré nové zprávy týkající se této snahy Tesly, druzí proti němu začali protestovat. Podle politiků, zástupců odborů, představitelů průmyslových skupin a některých místních obyvatel by mohla Tesla do Grüenheide a blízkého okolí přinést pracovní příležitosti. Ochránci životního prostředí se však obávají jejich dopadu na okolní přírodu i obyvatele v přilehlém prostředí.

Proto se uskutečnila protestní akce, kterou navštívilo přibližně 250 protestantů. „Jsme tady, jsme hlasití, protože nám Tesla krade vodu,“ skandovali protestující na předměstí Berlína. Protest totiž navazoval na středeční varování vodovodního úřadu, který měl varovat před rozsáhlými a vážnými problémy se zásobami pitné vody a odváděním odpadní vody z chystaného závodu.

Automobilka prý počítá se spotřebou přes 300 kubických metrů vody za hodinu, což by vyčerpalo klesající zásoby v okolí. Závod by měl totiž vyrůst v přírodní rezervaci. „V takovém ekosystému jako je tady, a s měnícím se klimatem na pozadí, nedokážu pochopit, proč nebyla již na začátku vybrána jiná lokace,“ uvedl Frank Gersdor, člen skupiny „Citizens‘ Initiative Grüenheide against Gigafactory,“ – občanské iniciativy Grüenheide proti Gigafactory, která protest svolala.

Původně se přitom mělo protestu účastnit jen asi 50 lidí, postupně se však měl rozrůstat o další kolemjdoucí, kteří taktéž nesouhlasí s možným dopadem výstavby závodu na životní prostředí i okolí. Kvůli Gigafactory by totiž měl být odlesněn pozemek o přibližné rozloze asi 300 hektarů, což může ovlivnit zdejší divokou zvěř. Lidé se navíc obávají nárůstu dopravy na dálnicích v přilehlém okolí.