Úvod sezóny WRC i letos obstará jeden z nejstarších závodů světa, slavná Rallye Monte Carlo. Na start se postaví celkem osm zákaznických týmů s vozy ŠKODA FABIA R5, včetně dvojice vozů FABIA R5 evo.

Rallye Monte Carlo

Slavnostní start na náměstí před kasinem propůjčuje této rallye výjimečný lesk ovoněný noblesou malého knížectví ve Středomoří. Poprvé se jela v roce 1911 a měla za úkol zviditelnit Monte Carlo coby turistickou destinaci. Startovalo se z různých evropských metropolích, z nichž se závodníci vydali směrem k Monte Carlu.

Zajímavé je, že při prvním ročníku o vítězi nerozhodovaly jen řidičské schopnosti, ale také soutěž elegance, kterou hodnotila vybraná porota. Právě to se stalo příčinou kontroverzních výsledků. Ještě kontroverznější byl ovšem ročník 1966, kdyby byla za použití špatných žárovek ve světlometech diskvalifikována hned první čtyři auta v cíli. Týkalo se to první trojice tvořené výhradně vozy Mini Cooper a čtvrtého Fordu Cortina – vítězem se tak stal Pauli Toivonen s Citroënem ID.

Asfalt? Jak se to vezme…

Rallye Monte Carlo je technicky vzato asfaltový podnik, ale nepředvídatelné počasí posádkám na horských cestách vždy přichystá nejedno překvapení. Ty tak musí očekávat vše: od suchého vymrzlého asfaltu, přes mokré cesty a sníh až po čistý led. A to často i v rámci jedné rychlostní zkoušky. Správná volba pneumatik je proto klíčová a velkou roli hrají zkušenosti, schopnost „číst“ silnici před sebou a také práce ledových špionů. Vzhledem k proměnlivým podmínkám vezou posádky ve voze obvykle dvě rezervní kola a nezřídka obouvají takzvaně do kříže pneumatiky s hroty a pneumatiky na suchý asfalt, aby měly potřebný grip na ledě i asfaltu.

Po odpoledním slavnostním startu v Monaku se posádky ještě ve čtvrtek večer přesunou k prvním dvěma rychlostním zkouškám letošní sezóny. Hned ta první (Malijai – Puimichel) se pojede poprvé od roku 1994 a pro celé startovní pole je tak novinkou. Nový test čeká posádky i v pátek (Saint-Clément – Freissinières) a v sobotu pro změnu pojedou za denního světla „erzetu“, která loňský ročník otvírala za tmy. Jedním ze zlatých hřebů je tradiční průjezd přes Col de Turini v rámci RZ15 La Bollène-Vésubie – Peïra-Cava.