Již v dubnu by se mohl představit nový elektrický crossover ID.4 z dílny Volkswagenu. Stane se tak na autosalonu v New Yorku.

JIž brzy

Rodina elektrických modelů Volkswagen ID, která je zatím reprezentována pouze elektrickým hatchbackem ID.3, by se mohla již brzy rozrůst o elektrický crossover. Automobilka se totiž připravuje na odhalení produkční varianty konceptu ID.Crozz během dubnového autosalonu v New Yorku.

Původně se přitom hovořilo o premiéře už v únoru v Chicagu. Změny však nejsou ničím novým a nejedná se o potvrzenou informaci. Produkční verze konceptu ID. Crozz, který automobilka představila v rámci šanghajského autosalonu 2017 ponese označení ID.4 a mělo by se jednat o klasické SUV s tradičními liniemi. To už ostatně naznačil i maskovaný prototyp, který automobilka vystavila v roce 2019 při premiéře hatchbacku ID.3.

ID.3 a ID.4 by měly sdílet řadu designových podrobností, což je ostatně patrné na maskovaném prototypu. Jeho tvary se navíc výrazně podobají i původnímu koncept. Umístění kliky na zadních dveřích ale naznačuje, že se dveře do produkční verze nedostanou. Základ modelu ID.4 by měl navíc posloužit i pro stylovější elektrické SUV-kupé s označením ID.5, jehož premiéra by se měla uskutečnit nejpozději během tohoto roku.

Modely ID.4 a ID.5 by měly být určeny pro globální trhy a jejich výroba bude probíhat v Německu, Číně a později možná i v USA. Základem vozu bude tradičně elektrická platforma MEB, která má ve výbavě jeden elektromotor pohánějící zadní nápravu. Ve vyšších verzích budou elektromotory dva a budou pohánět obě nápravy. Baterie umístěné v podlaze by měly nabídnout několik kapacit i několik možností maximálního dojezdu. Zatím se mluví o 83 kW a 400 kilometrech s maximální rychlostí 180 km/h.