Nástupce Fordu Mondeo změní svou koncepci a promění se v crossover. Již nyní se rýsují o novince první detaily.

Zcela nové pojetí

Mondeo bylo léta jedním z nejúspěšnějších modelů značky a ve svém segmentu patří za nejprodávanější vozy v Evropě. Jenže střední třída začíná mít na starém kontinentu problémy a Ford musí kvůli ztrátám šetřit. Proto Mondeo čeká významná změna. Do budoucna se promění v crossover, a nyní přicházejí i další zajímavé novinky.

Nejnovější vyšlo najevo, že by se měl vůz představit v roce 2021. Tato informace vyplývá z uniklého dokumentu o komponentech pro budoucí modely Ford. V něj je i položka pro zadní nápravu Monda modelového orku 2022, která by měla dorazit ve třetím čtvrtletí 2021. V té době se nové Mondeo mělo již vyrábět.

Z rozpisu komponentů je možné vyčíst, že součástí vozu budou zavěšené listové pružiny, které nahradí vinuté pružiny z dnešní generace. Toto řešení pomůže ušetřit prostor, který se uvolní bateriím pro zamýšlené hybridní provedení. Dnes má Mondeo v hybridní verzi kvůli bateriím výrazně zmenšený kufr.

Ze zachycených testovacích mil vyplývá, že příští Mondeo bude skutečně připomínat Subaru Outback. Zachycené prototypy mají siluetu kombíku, zároveň ale výrazně zvýšený podvozek se světlostí odpovídající SUV modelům.

Základem má být nová platforma. V tuto chvíli ale není jasné, zda půjde o zvětšenou architekturu s aktuálního Focusu, nebo platformu z SUV Explorer. Nicméně novinka by v Evropě měla nahradit hned 3 modely. Kromě tradičního Mondea také MPV s-Max a Galaxy. Není však jasné, zda bude k dispozici i sedmimístná varianta.