Lada Niva je takovou malou legendou východního automobilového průmyslu. Vyrábí se již desítky let a neustále se objevuje v nových úpravách, které jej posouvají na novou úroveň.

Stylové bydlení s nízkým rozpočtem

Dnes nese jméno Lada 4×4, ale stejní jí mnoho lidí stále říká Niva. Vyrábí se od roku 1977 a navzdory modernizacím vypadá stále téměř totožně. Ruská společnost Lux Form se ale rozhodla, že jí zcela netradiční kabát. Z malého terénního vozu totiž udělala obytnou dodávku.

Základem přestavby je Lada 4×4 pick-up, model s krátkou kabinou. Užitková verze má na rozdíl od standardní verze vozů rámovou konstrukci, což zákazníkům umožňuje vyměnit standardní korbu za jinou nástavbu.

Moskevská společnost Lux Form se rozhodla pro jednoduchou dodávkovou nástavbu, která je složena z trubkového rámu, laminovaných plastových panelů o síle 20 milimetrů a sendvičové konstrukci. Zadní dveře jsou vyrobeny z ASB plastu.

Celková délka využitelné plochy činí 2 187 mm ve spodní části a 3174 mm v horní části. Podle údajů výrobce je tedy celková využitelná plocha 6,4 m3 a nosnost až 550 kilogramů. Ve stěnách je totiž řada držáků pro instalaci nejrůznějšího vybavení.

Vůz by měl být ideální na přepravu věcí v terénu a další potřeby. Vyloučeno samozřejmě není přestavět automobil na obytňák, což není pro Lux Form žádná novinka, již dříve představila obytnou přestavbu užitkové verze modelu Lada Gránta.

Vlastně by Lada mohla představovat jeden z nejdostupnějších obytných speciálů. Navíc sám autor konverze podobné přestavby nejspíše očekává. Prozatím je však nutné vyčkat na výrobu samotné užitkové verze, jejíž cena ani datum nebyly prozatím zveřejněny.