Automobilka Volkswagen se v posledních měsících chlubí především nejrůznějšími elektrickými koncepty. A mimo konvenčních verzí, plánuje také ty ostré, pod hlavičkou GTX.

Elektricky a ostře

Sportovní varianty Volkswagenů s označením GTD, GTI či R je jsou starou známou. V příštích letech by se ale nabídka měla rozrůst o vozy s označením GTX. U nich však hřmění motorů nečekejme, protože se bude jednat pouze o elektromobily. Přičemž první zástupce by měl dorazit již v letošním roce.

Volkswagen již před časem avizoval, že kompaktní hatchback ID.3 bude v rodině moderních elektromobilů následovat crossover ID.4, tedy sériový crossover, jehož koncept se představil v roce 2017. Podle nejnovějších informací by měla novinka přijít ve dvou variantách, přičemž standardní doplní druhá ve stylu kupé.

Toto SUV by se mělo stát nositelem plakety GTX a zároveň prvním sportovním elektromobilem v nabídce automobilky. Ostrého provedení se mají dočkat obě varianty ID.4. Svižný crossover je pro automobilku zajímavější než sportovní hatchback, hlavně pro trhy v USA a Číně. Ostrého ID.3 bychom se snad měli dočkat později.

ID.4 stojí na platfromově MEB, přičemž starý koncept sliboval pohon dvěma elektromotory a kombinovaném výkonu 225 kW. Akumulátory s kapacitou 83 kWh poskytují dojezd 500 kilometrů na jedno nabití. Lze předpokládat, že provedení GTX dostane ještě vyšší výkon, ale dojezd bude o něco omezen.

V budoucnu by měly přijít i další ostré modely. Například T-Roc R. Následovat budou ostré verze nové generace Golfu GTI a GTD, které v létě doplní ještě varianta R.