Richard Hammond je známým motoristickým novinářem, kterého zná skutečně celý svět. V minulém roce si našel cestu do Německa, kde natočil krátký dokument o jednom z největších automobilových závodů světa.

Velký závod

Clarkson, May, Hammond, známá trojka moderátorů původní podoby pořadu Top Gear a následně show Grand Tour. Dnes Clarkson připravuje dokument o farmaření a May cestuje po Japonsku, Richard Hammond připravil pro Discovery Channel pořad o obrovských stavbách a strojích s názvem Richard Hammond BIG.

Tento projekt jej zavedl také do Wolfsburgu, kde má Volkswagen jeden z největších závodů na výrobu automobilů na světě. Hammond měl v obřím závodu strávit celý týden, během kterého se podíval finální výrobní linku modelů Tiguan, Touran, a Seat Tarraco. Sám přiložil ruku k dílu, když pomáhal v lakovně, seznámil se s vlastním orchestrem automobilky a prozkoumal Autostadt.

Během své návštěvy si moderátor nenechal ujít ani unikátní část automobilky, kterou je vlastní závod Volkswagenu na výrobu Currywurstu, tedy klobásy se speciální směsí kořená a kari. Masna v rámci závodu vznikla v 70. letech, protože si automobilka spočítala, že je pro ní výhodnější sama si párky vyrábět, než je odebírat od dodavatelů.

Dnes jsou currywursty nejvyráběnějším produktem celé automobilky, protože za rok se jich vyrobí téměř 7 milionů kusů, zatímco automobilů něco málo přes 6 milionů. Přitom je v závodech automobilky se každý rok sní 2,6 milionů kusů této pochoutky a další kusy jsou expedovány do lokálních i zahraničních obchodů. Cyrruwurst má dokonce vlastní katalogové číslo výrobků automobilky 199398500A.