Pokud vám jde o bezpečnost vozů, nejspíše vás okamžitě napadne automobilka Volvo. Jenže nejnovější testy prozrazují, že co do bezpečnosti stoupá vzhůru hlavně Mazda.

IIHS hodnotí

Americká organizace IIHS, která se stejně jako Euro NCAP zaměřuje na testování bezpečnosti nových vozů našla šampiona loňského roku, kterým se stala automobilka Mazda. Právě její vozy pro modelový rok 2020 si z bezpečnostního hodnocení odnesly nejvyšší počet maximálního hodnocení Top Safety Pick+.

Konkrétně se jednalo o modely Mazda 3 Sedan, Mazda 3 hatchback, CX-3, CX-5 a Mazda 6. Díky pěti modelům s vrcholným hodnocením Mazda jen těsně předběhla Subaru, další japonskou automobilku, která získala nejvyšší hodnocení u modelů Crosstrek Hybrid, Legacy, Outback a Forester.

Po dvou zástupcích mají ve výběru Top Safety Pick+ i značky jako Lexus, Genesis či Mercedes Benz. A opomenout bychom neměli ani úspěch elekromobilu Tesla Model 3 a vodíkového Hyundai Nexo.

Při testování samozřejmě vůz prochází komplexními zkouškami. Aby ocenění obdržel, musí si odnést dobré ocenění v několika crashtestech, které zkoumají výdrž vozu při nárazech z různých stran.

Dalším kritériem je hodnocení asistenčních systémů předcházejících čelní srážce, a to s vozem, ale třeba i s chodcem. Z těchto testů je zapotřebí odnést hodnocení Advanced či Superior.

Poslední kategorií jsou světlomety, které musí být na velmi dobré úrovni a zároveň musí být nabízeny ve všech výbavových řadách nabízeného automobilu, což také nesplňuje každá automobilka.