Sdílená mobilita se masivně rozšiřuje s ní i problémy, které bychom vůbec nečekali. Zákazníci sdílených služeb ve Spojených státech si musí dát pozor na nové nebezpečí.

Nezvaní spolucestující

Jednoduchá a lákavá myšlenka je to, co žene rozvoj elektromobility stále kupředu. Proč vlastnit automobil, když stačí zaplatit jednu nízkou částku pouze v momentě, kdy jej skutečně potřebuji? Takto začíná uvažovat stále větší počat lidí, především z velkých měst.

Jenže každý, kdo se někdy dělil o vůz ví, že každý k vozu přistupuje se zcela odlišnou péčí a co terprve, pokud sdílíte vůz s množstvím jiných lidí ve sdílených automobilech? Pak se v nich mohou zabydlet i zcela nezvaní hosté, jako například štěnice.

Své o tom ví ve Spojených státech, kde likvidátoři škůdců jsou k vozidlům sdílené mobility voláni stále častěji. V průměru je to dokonce pět až deset vozů týdně na jednoho deratizátora.

„Řidič buď vidí štěnice, nebo si někdo stěžuje, nebo jsou prostě jen podezíraví vůči zákazníkům a chtějí mít jistotu,“ uvedl deratizátor Dan Brooks. „Je vysoce pravděpodobně, že mohou z někoho slézt. Pokud je vidíte, pak už máte vážný problém.“

Naštěstí je však odstraňování štěnic z vozidel podstatně jednodušším úkolem, než jejich vyhánění z domů a bytů. Vhodné jsou dvě metody. Při té první je vůz uzavřen do stanu, ve kterém se zvýší teplota nad 150 stupňů celsia, což štěnice nepřežijí. Druhou možností je vystříkat vůz pesticidy.

Pokud by se i vám někdy stalo, že byste měli podezření z cestování vozem se štěnicemi. Je nejlepší hodit oblečení do sušičky, nastavit vysokou teplotu a nechat oblečení sušit minimálně hodinu. Mezitím si dejte pořádně teplou sprchu a mělo by být po problému.