› Video: První detaily špičkové sportovní verze čtvrté generace modelu OCTAVIA
› OCTAVIA RS iV: Symbióza historie modelů RS s pohonem šetrným k životnímu prostředí

ŠKODA OCTAVIA RS iV

ŠKODA AUTO na videu poprvé odhaluje první detaily nového modelu ŠKODA OCTAVIA RS iV. Tato vrcholná sportovní verze čtvrté generace modelu OCTAVIA spojuje tradici s inovacemi. Typické černé prvky na karoserii a sportovně laděný interiér navazují na historii modelů RS. První plug-in hybridní pohon ve voze ŠKODA v provedení RS ukazuje cestu ekologické budoucnosti.

Nová ŠKODA OCTAVIA RS iV je novým členem rodiny RS. Novinka dostala typické prvky sportovně laděných modelů značky ŠKODA – černou masku chladiče, vzduchové clony Air Curtains ve sportovně laděném předním spoileru, zadní spoiler s aerodynamickými dekoračními prvky Aero Flaps a černý zadní difuzor. Skrze černá kola z lehkých slitin jsou vidět červeně lakované brzdové třmeny, páté dveře verze liftback zdobí černý RS spoiler a verze kombi má střešní spoiler v barvě vozu. Charakteristickou atmosféru převážně černého interiéru dotváří kontrastní prošití sportovních sedadel s integrovanými hlavovými opěrkami a tříramenný multifunkční sportovní volant.

Sportovní jízdní výkony, typické pro vozy ŠKODA s přívlastkem RS, poprvé zajišťuje plug-in hybridní hnací ústrojí. Benzinový motor 1,4 TSI a elektromotor o výkonu 85 kW spolu generují systémový výkon 180 kW (245 k) a točivý moment 400 Nm, emise CO2 přitom činí přibližně 30 g/km v cyklu WLTP (předběžná data). OCTAVIA RS iV ujede v cyklu WLTP až 55 kilometrů s čistě elektrickým pohonem, tedy lokálně zcela bezemisně. Dynamické jízdní vlastnosti podporuje i sportovní podvozek.

Další modely řady OCTAVIA s hybridní technikou

ŠKODA v Ženevě představí vedle modelu OCTAVIA RS iV i další elektrifikované varianty svého bestselleru. Plug-in hybridním pohonem je rovněž vybavena OCTAVIA iV, v tomto případě podává motor 1,4 TSI spolu s elektromotorem systémový výkon 150 kW (204 k) a maximální točivý moment 350 Nm. Lithium-iontová vysokonapěťová baterie této varianty pohonu, kterou lze kombinovat s výbavami Ambition a Style, má kapacitu 37 Ah, resp. 13 kWh. Model OCTAVIA iV lze nabíjet, stejně jako RS iV, z pohodlí domova pomocí 230V zásuvky nebo wallboxu.