Mezi motoristickými nadšenci je OCTAVIA RS pojem. Sportovní provedení bestselleru značky ŠKODA se teď představuje ve zbrusu nové podobě. Verze RS ve čtvrté generaci modelu OCTAVIA je totiž plug-in hybrid a patří tedy zároveň do rodiny modelů iV.

ŠKODA OCTAVIA RS iV

Nová ŠKODA OCTAVIA RS iV dostává plug-in hybridní ústrojí složené z motoru 1.4 TSI a elektromotoru s výkonem 85 kW. Výsledkem je systémový výkon 180 kW (245 koní), což je doposud nejvyšší základní hodnota u modelu RS. Díky elektrifikovanému pohonu se mohou motorističtí nadšenci u modelu RS těšit na ještě lepší dynamiku.

OCTAVIA RS iV se od standardních modelů čtvrté generace nejprodávanějšího mladoboleslavského typu liší i po stránce designu. „Specialitou nového typu OCTAVIA RS iV je nová příď s černou maskou chladiče a logem RS pod emblémem značky, dynamický a ostře řezaný nárazník s LED mlhovými světlomety, velkými nasávacími otvory s leskle černým orámováním, to vše podtržené širokým předním spojlerem rovněž v černém lesklém provedení,“ popisuje první vizuální odlišnosti Karl Neuhold, vedoucí designu exteriéru vozů ŠKODA.

Černý lesklý motiv se promítá i v bočním profilu vozu, tímto způsobem jsou provedeny rámy oken, zpětná zrcátka a také výrazná a aerodynamicky propracovaná kola s průměrem ráfků až 19 palců. Na zádi pak nemůže chybět výrazný spojler. Najdeme tam také výrazný nárazník s černými aerodynamickými elementy po stranách a mohutným difuzorem ve spodní části.

Praktická a sportovní je nová OCTAVIA RS iV samozřejmě i v interiéru. „Nejvýraznějším prvkem tu jsou sportovní sedadla s diamantovým vzorem prošívání a emblémem RS,“ ukazuje Kateřina Vránová z oddělení Color&Trim. Sedadla mohou být nově v plně textilním provedení nebo v kombinaci materiálu Suedia, kůže a umělé kůže, na palubní desce nechybí doplňky v karbonovém vzhledu a opět čalounění Suediou. Stejný materiál s dekorativním barevným stehem je i ve výplních dveří. A povinnou změnou je samozřejmě sportovní volant s logem RS.

Nová ŠKODA OCTAVIA RS iV se tak bez pochyby řadí na vrchol nabídky čtvrté generace modelu OCTAVIA. Zároveň ovšem rozšiřuje i rodinu k životnímu prostředí šetrných vozů iV a ukazuje, jak všestranné vozy ŠKODA umí být. OCTAVIA RS iV je totiž nejen rychlá, dynamická a přitom praktická, ale nově je také ekologická a kromě radosti z jízdy nabídne i čistě elektrickou jízdu zcela bez emisí s dojezdem 60 km podle standardu WLTP.