Francouzská automobilka měla v plánu představit v Ženevě nový koncept elektrického SUV. Jak ovšem nejspíše víte, autosalon se z důvodu bezpečnostních opatření vlády konat nebude. I přesto se můžeme excentrickou novinkou pokochat.

Hlavní lákadlo

Novinka se měla stát hlavním bodem celého stánku Reanultu. Vůz se proto nyní představil alespoň prostřednictvím oficiálních fotografií. Tvůrci jej prezentují jako schopný městský crossover s dlouhým dojezdem, fakticky jde o předzvěst elektrického SUV o velikosti modelu Kadjar.

Morphoz má představovat vizi městského rodinného automobilu pro rok 2027 a je postaven na modulární platformě CMF-EV aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. Právě technika bude sloužit jako základ prvního elektrického crossoveru značky Renault, který by měl být dokončen před koncem letošního roku.

Gilles Normand, senior viceprezident pro elektromobily Renaultu říká: „Zatím je to opravdu jen koncept, ale v některých oblastech designu jde vlastně o ukázku toho, co dostanou naše budoucí sériové modely.“

Platforma CMF-EV posouvá kola co nejvíce do rohů, Renault se zároveň chlubí zjednodušenou konstrukcí akumulátoru v podlaze, díky čemuž není nutné sedět tak vysoko. Architektura je přizpůsobena nejrůznějším konfiguracím elektromotorů a baterií.

Zajímavostí je i nastavitelná karoserie. Základem je provedení City se 40 kWh baterií a dojezdem 400 kilometrů na jedno nabití. Renault říká, že to bohatě stačí na pokrytí 90 % každodenních potřeb. Pro delší cesty se vůz může přenastavit do režimu Travel, ve kterém se auto protáhne natažením karoserie v oblasti předních sloupků.

Stejně zajímavý je i interiér, která dal sbohem všem fyzickým tlačítkům, které nahrazuje dotykovými obrazovkami. Na rozdíl od jiných konceptů Morphoz stále počítá s řidičem, protože počítá s maximálně třetí úrovní autonomie.

Zajímavostí je rovněž to, že sedadlo spolujezdce se může libovolně otáčet směrem k cestujícím vzadu. Středová konzole pak slouží jako stůl s vestavěným displejem. A nechybí ani recyklované materiály.