Téměř 40 tisíc motoristů muselo v loňském roce odevzdat své řidičské oprávnění, z důvodu dosažení maximálního počtu trestných bodů.

Vybodovaní řidiči

Alespoň jeden bod si vykoledovalo půl milionu řidičů, tedy asi 7 % z celkového množství registrovaných řidičů. Nejčastějším přestupkem bylo překročená rychlosti. Řidičům je řidičské oprávnění odebírání po dosažení dvanácti bodů.

Na základě dat bylo v loňském roce v bodovém systému evidováno 39 906 motoristů, kteří dosáhli tohoto maximálního počtu bodů a o oprávnění přišli. Nejvíce jich bylo ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Úřady evidovaly 472 942 řidičů. Kteří se dopustili nějakého přestupku v rámci bodového hodnocení. Přibližně každý 14. řidič měl v registru evidovaný bod.

Dobrou zprávou je, že se jedná o nejnižší číslo od zavedení bodového systému v roce 2006. Většina z bodovaných řidičů byli muži. Bodový systém je platný o pro řidiče ze zahraničí. Celkem jich bylo evidovány 52 tisíc, a to hlavně v Praze, 2395 z nich, pak dosáhlo bodového maxima.

Mezi nejčastější přestupky patří dle statistik překročení maximální povolené rychlosti v obci o méně než 20 km/h, které tvořilo až čtvrtinu všech přestupků. Následovalo nepřipoutání se bezpečnostními pásy a používání mobilního telefonu za jízdy.

V současné době je připravován nový bodový systém, který počítá se dvěma hranicemi udělovaných bodů, a to čtyři a šest. Nová řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po jediném přestupku. Podle ministerstva dopravy jsou šestibodové přestupky velmi závažné, čtyřbodové by měly fungovat jako varování. Zvýšit by se měly i finanční pokuty za přestupky.