Kalifornská automobilka měla v minulosti spíše problém dodržovat stanovené termíny. Nyní ale překvapila a Model Y dostala na trhu dokonce o půl roku dříve.

Model Y je tu

Tesla oficiálně oznámila dodávky své novinky v podobě crossoveru Model Y. Tento vůz by měl pro automobilku představovat jeden z nejdůležitějších modelů. Je to dáno jednak popularitou SUV modelů, a pak zde hraje roli také současná stránka vozu.

Tesla Model Y je totiž prostě a jednoduše zvýšeným Modelem 3. Oba vozy sdílejí stejnou platformu a také velké množství společných dílů, což Tesla přináší další úspory a tím pádem navyšuje zisky z jednoho prodaného kusu.

Nabídka Modelu Y je zatím omezena pouze pro určité trhy a prozatím se prodávají verze Long Range Dual Motor s pohonem všech kol. Tato verze startuje na částce přibližně 1 292 000 korun při přepočtu z ceny udávané ve Spojených státech. Vůz nabízí zrychlení z 0 na 96 km/h za 4,8 sekundy a je schopen jet maximální rychlostí až 217 km/h a na jedno nabití ujede až 505 kilometrů.

Vrchol nabídky představuje model Performance za částku 1 487 000 korun, která zvládne akcelerovat 0 až 96 km/h za 3,5 sekundy. Maximální rychlost je 233 km/h a dojezd jen o 1,6 km nižší, než u předchozí verze.

Brzy pak přijde ještě třetí varianta, jejíž cena by se měla dostat pod milion korun. Ale nabídne horší parametry. I přesto nabídne dojezd zhruba 370 kilometrů.