První elektromobil od Bentley ještě nějaký ten rok neuvidíme, i přesto se na něm v designérském týmu automobilky již pracuje. A prý to bude stát za to.

Luxusní elektromobil Bentley

Už i ty nejluxusnější automobilky chystají v příštích letech uvést na trh vlastní elektromobily. Výjimkou není ani Bentley, které ho již nastínilo konceptem EXP 100 GT v loňském roce. A před designéry nyní stojí velká výzva.

„Aktuálně s elektromobilem experimentujeme. Je to obrovský krok vpřed. Stále to bude Bentley, ale proporčně půjde o zcela jiné auto,“ uvedl šéfdesignér značky Stefan Sielaff.

„Když se podíváme na Taycan, stále je to Porsche. Podíváme-li se na Teslu, nevypadá nikterak dramaticky. Jako designér obdivuji BMW za stvoření i3, ale když hovoříme se zákazníky, říkají, že je to ošklivé auto,“ dodává Sielaff.

„Akumulátory jsou klidně šestkrát dražší než motor a motor je dvacet procent ceny auta. Matematika říká, že takové auto se značně prodraží. Elektromobily jsou drahé právě kvůli bateriím,“ uvedl před časem generální ředitel automobilky Adrian Hallmark.

Koncept EXPT 100 GT byl exemplářem se čtyřmi elektromotory a výkonem 986 kW a točivým momentem 1500 Nm. Stovku tak vůz zvládne za 2,5 sekundy, a to stále mluvíme o 5,8 metru dlouhé limuzíně. O váze 1 900 kilogramů.

Maximální rychlost se můžeš vyšplhat až na 300 kilometrů za hodinu. Je jasné, že takové výkony nemůžeme v sériové verzi očekávat, ale i přesto se bude Bentley chtít ukázat zajímavými čísly. Vozu bychom se měli dočkat v roce 2025, kdy bude vývoj na dostatečné úrovni.