Britské zastoupení mladoboleslavské automobilky představilo další vůz ušitý na míru bezpečnostním složkám.

Specialitka pro kynology

Modely mladoboleslavské automobilky byly na trhu nejdříve terčem posměchu, během let si však automobilka získala renomé nejen mezi běžnými zákazníky, ale také u bezpečnostních a záchranných složek, pro které v nedávné době upravila hned několik modelů.

Jedním z nejpopulárnějších vozů je SUV Kodaq, který byl ve své RS verzi již jednou pro policisty upraven a upraveného verze se dočkali i zdravotníci. Nyní se představuje dalších úprava, tentokráte pro britské kynology.

Na oficiálně zveřejněných fotografiích sice nejsou typičtí policejní psi, ovšem i tak nám dobře demonstrují, kolik prostoru a pohodlí díky úpravě vůz pro čtyřnohé pomocníky nabízí a to pro prakticky každé plemeno.

Na místo dvou řad zadních sedadel a zavazadlového prostoru byl zabudován speciální kotec, rozdělený na dvě části, který by měl služebním psům zajistit maximální komfort i bezpečí. Kotec je totiž klimatizovaný, a hlavně splňuje nároky britské organizace RSPCA.

Mimo klimatizace, která automaticky udržuje nastavenou teplotu, je zajímavostí i únikový východ, který umožňuje rychlou a bezpečnou evakuaci psů průlezem k předním sedadlům. V přední části kotce je i prostor pro bezpečnostní vybavení.

Mimo výbavy pro psy se myslelo i na výbavu pro posádku. Kodiaq pro kynology tak nabízí tradiční policejní barvy, výstražná světla, houkačku a potřebné komunikační vybavení. Specialitou je systém Run Lock, který umožní nechat nastartovaný motor i po vyndání klíčků ze zapalování. Motor díky tomu může dále napájet světla a komunikační techniku a nezatěžuje se tak baterie.

Britské zastoupení chce model nabídnout policii ve čtyřech motorových verzích a pohonem předních i všech kol. Volba přitom bude poměrně jednoduchá – dva vznětové a dva zážehové motory nabídnou výkon buď 110 nebo 140 kW.