Volanty BMW by již brzy mohly mít zcela novou a velice neobvyklou funkci, která zajistí zlepšení v oblastí komfortu, ale také bezpečnosti.

Změna tvaru

Dle nákresů z žádosti o patentovou ochranu by automobilka měla vyvíjet nový typ volantu, který by měl být schopen měnit svůj tvar. Standardně by měl volant mít oválný tvar s nezávislými částmi, které se budou moci samostatně pohybovat a měnit tvar do podoby malého trojúhelníku.

Řidiči, kteří v budoucnu přepnou svůj vůz do režimu autonomního řízení, by se měli díky této vychytávce dočkat výrazně vyššího komfortu. Ovšem mimo praktických funkcí může mít takovýto volant i funkce bezpečnostní.

To ostatně dokázali i vědci ze Standfordské University, kteří v roce 2017 vyzkoušeli reakce řidiče při nutnosti převzít řízení u automobilů v autonomním režimu řízení. Během testů se srovnávaly dvě metody upozornění na krizovou situaci. Tou první byl volant vybavený LED světly, který se rozblikal. Druhou robotický volant, který byl schopen měnit svůj tvar.

Výsledky testů následně ukázali, že řidiči reagovali výrazně rychleji na volant měnící tvar, než na blikající volanty. „Řidiči, kteří se setkali s robotickými volanty, si vedli výrazně lépe, než řidiči reagující na volanty s LED osvětlením. Výsledky studie tak naznačují, že upozornění využívající mechanický pohyb jsou efektivnější, než pouze audiovizuální upozornění.“

Mnichovská automobilka přitom ukázala své ambice k velkým inovacím týkajících se volantu již dříve. V roce 2018 představila koncept Vision NEXT s volantem, který měl poměrně hranatý design. Ten se mohl stáhnout k palubní desce a tím vytvořit více místa v režimu autonomního řízení.

Samotný tvar volantu měl dle automobilky přinést několik výhod. První z nich spočívala v dobrém výhledu na budíky. Další se týkala snazšího přechodu mezi jednotlivými režimi řízení a třetí lepší postřehnutí změny úhlu volantu.