Co podle vás může dělat majitel několika úspěšných společností a bývalý závodník? Sbírat do své garáže luxusní sportovní vozy? Dost možná, ovšem Nabil Karam má trochu jinou zálibu, kterou je sbírání modelů automobilů, a to ve světově největším měřítku.

Plné muzeum

Nabil Karam je Libanonský podnikatel, který studoval v USA a který se věnoval i závodění v automobilech. Ve své rodné zemi se účastnil několika rychlostních zkoušek, z řadí šampionátů si odnesl i nejcennější trofej, a to dokonce i ze závodů na ledovém okruhu.

K této své vášni však Nabil postupně přidával ještě jednu zálibu, kterou bylo sbírání malých modelů a dioramat. Postupem času se tato záliba rozrostla v něco tak velkého, že se Nabilova sbírka dostala až do Guinessovy knihy rekordů.

Karam byl oceněn Organizací spojených národů za přínos sportu a postupně budoval svou velkou sbírku. Začínal modely, kterému byly v dětství ukradeny. Postupně se však začaly přidávat další modely, až číslo sbírky dosáhlo počtu 22 222 kusů. Dnes má však jeho sbírka již 37 777 kusů, přičemž většina z modelů jsou závodní speciály.

Nabil si navíc začal připomínat své úspěchy kariery tím, že začal stavět trojrozměrné modely klíčových tratí. Vše je ovšem děláno s extrémní pečlivostí a do posledního detailu. Veškeré modely a tratě jsou navíc vystavovány ve vlastním dvoupatrovém muzeu v Bejrútu, kde občas sám Karam někdy přednáší.

„Chci, aby mé sbírky inspirovaly mladé lidi v Libanonu – abych jim ukázal, že můžete dosáhnout všeho, co chcete, pokud jste dostatečně odhodlaní a vášniví. Je obohacující vědět, že nová generace uvidí Libanon v záznamových knihách za něco pozitivního, než je pouze občanská válka,“ říká Karam čím naráží na letité spory křesťanů a muslimů ve své zemi.