Mezigenerační obměna sedmimístného SUV X-Trail je naplánována na tento rok. Jak bude vůz vypadat prozradily uniklé snímky.

Čas obměn

Nissan se nachází uprostřed důležité mezigenerační obměny. Od loňského roku postupně nahrazuje zástupce své evropské SUV řady. Nejdříve přišel na řadu Juke, následně se představí nový X-Trail a pak přijde nová generace Quashqaie. A právě druhý jmenovaný nyní nebyl uhlídán a jeho podoba unika na internet.

Uniklé snímky z patentového úřadu daly poprvé najevo, že X-Trail čtvrté generace vsadí na výraznější vzhled. A nově uniklé snímky automobilu jinde ve světě známého jako Rogue tento předpoklad jen potvrzují.

Stejně jako Juke, se i X-Trail dočká přídě s rozdělenými světlomety, které u něj ale budou hranaté. Majestátní vzhled poté navodí i obrovitánská maska chladiče, v lichoběžníkovém tvaru. Záď pak využije ostrých hran.

Významnou proměnou si projde i interiér, který bude daleko více modernější než doposud. Volně stojící obrazovka multimediálního systému bude podle poslední módy, stále ji však budou doplňovat konvenční tlačítka například pro ovládání klimatizace, vyskládaní ve vodorovných pásech pro optické rozšíření interiéru. Moderní je také volič automatické převodovky a kaplička vozu bude taktéž digitální.

Jaká se bude ve voze ukrývat technika prozatím nevíme. Platformu by nicméně měla poskytnout alianční platforma CMF ve verzi pro velké vozy s pohonem všech kol. Očekává se nasazení přeplňovaného benzínového čtyřválce, zatímco turbodiesely by měly být nahrazeny hybridní verzí.

Nissan X-Trail čtvrté generace se začne v Evropě prodávat ještě v tomto roce, jinde ve světě bude opět nabízen pod jménem Rogue. Podle původních plánů se evropská specifikace měla vyrábět v britském Sunderlandu, z důvodu brexitu však bude vůz do Evropy dovážen z Japonska.