› ŠKODA OCTAVIA – „srdce značky“ – je již přes 60 let je pilířem modelové palety značky
› Bestseller: celková produkce modelu překročila sedm milionů kusů; v roce 2019 bylo zákazníkům ve 46 zemích dodáno 364 000 vozů
› Čtvrtá generace je pokračováním úspěšného příběhu novodobých modelů OCTAVIA, který začal v roce 1996

ŠKODA OCTAVIA

Na začátku byla osmička: OCTAVIA (což v latině znamená „osmá“) byla při svém představení v roce 1959 osmým modelem značky ŠKODA s pokrokovým nezávislým zavěšením všech kol a zároveň také osmým poválečným modelem české automobilky. Pro společnost ŠKODA AUTO se ale OCTAVIA postupně stala jasnou jedničkou. Jednoznačně nejprodávanější model značky je srdcem a pilířem modelové palety ŠKODA. Model OCTAVIA je dostupný ve 46 zemích a je vyráběn v pěti továrnách po celém světě. Jeho úspěšný příběh nyní pokračuje v podobě již čtvrté generace. Pojďme si nyní vedle osmičky představit také další zajímavá čísla týkající se tohoto modelu.

Od první prezentace modelu v roce 1959 sjelo z výrobních pásů více než sedm milionů exemplářů vozů OCTAVIA. Kdyby se všechny vyrobené vozy zaparkovaly bez mezer za sebou, vytvořily by kolonu dlouhou 32 200 km, což odpovídá cestě z Mladé Boleslavi do Sydney a zpět. OCTAVIA čtvrté generace nabízí opět více místa než ta předchozí a potvrzuje tím svou pověst kompaktního vozu s prostorem a kvalitou vozu střední třídy. Není tak divu, že se OCTAVIA v České republice stala už více než 30krát nejprodávanějším vozem roku. Kromě toho se dostala na špici bestsellerů také na dalších 7 trzích – třeba v Polsku, Rakousku nebo Švýcarsku.

Tři největší trhy – Čína, Německo a Rusko

Jen v roce 2019 bylo zákazníkům na celém světě dodáno 364 000 vozů OCTAVIA a OCTAVIA COMBI, což prakticky odpovídá celkové produkci původního modelu OCTAVIA mezi lety 1959 a 1971. První soudobá generace, která přišla na trh v roce 1996, se vyráběla 15 let, během nichž sjelo z výrobních pásů více než 1,4 milionu kusů. V roce 2019 si bestseller značky našel nejvíce zákazníků v Číně, kde bylo dodáno 78 200 vozů, což představuje 21 % z celkové roční produkce modelu. Druhým největším odbytištěm tohoto úspěšného modelu bylo Německo. Zamířilo tam 15,45 % jeho roční produkce, což v absolutních číslech představovalo 55 220 vozů dodaných zákazníkům, díky čemuž byl model OCTAVIA opět nejoblíbenějším importovaným vozem v Německu. Na dalších místech následovalo Rusko (7,6 %), Česko (6,1 %) a Polsko (5,7 %).

365 km/h na solných pláních Bonneville v Utahu

Výjimečným vývojem prošla velikost kol dostupných pro model OCTAVIA. Čtvrtá generace modelu nabízí 17 různých provedení kol o velikostech 16 až 19 palců. První moderní generace OCTAVIA z roku 1996 přitom nabízela kola jen o velikosti 14 až 16 palců. Působivé jsou také rozměry současné panoramatické střechy, která díky celkové ploše 1,19 m² skvěle prosvětluje interiér. A jedna opravdu ohromující hodnota je již z roku 2011. Tehdy britský importér s upraveným modelem OCTAVIA s turbomotorem o objemu 2,0 l dosáhl na solných pláních v Bonneville v Utahu ve Spojených státech amerických rychlosti 365 km/h a stanovil tak rychlostní rekord.

Až 20 různých senzorů pro asistenční systémy

S každou další generací narůstá také množství elektroniky ve voze. Data a informace pro asistenční systémy čtvrté generace bestselleru značky zajišťuje až 20 různých senzorů. Díky tomu může například nový systém Varování při vystupování z vozu upozornit na 35 metrů vzdáleného cyklistu, který se zezadu blíží k autu, a varovat tak posádku vozu před otevřením dveří. Každá OCTAVIA je protkaná 4 až 5 km kabelů, které kromě jiného slouží i třetí generaci infotainment systému. Jeho podstatnou součástí je digitální hlasová asistentka LAURA, která rozumí 15 jazykům. V šesti jazycích LAURA dokonce rozumí celým větám.