Tak trochu připomíná fénixe povstávajícího z popela, i když mluví trochu jiným jazykem. Homologace novodobé Jawy 300 je hotová. Nyní je jen otázkou, kdy se legendární kývačka na český trh.

Velký zájem o českou legendu

Novodobá Jawa 300 je dílem indického výrobce Classic Legends, která projevila zájem o její výrobu již v roce 2016. Trvalo však 4 dlouhé roky, než se celá mašinerie rozpohybovala a model, který měl být původně určen pouze pro indický trh, si nakonec zřejmě najde cestu i zpět domů, do Čech.

První indická Jawa byla zaslána do Čech zástupcům týnecké Jawy. Ti provedli srovnávání a sepisování všeho, co je potřeba pro český trh změnit a upravit, aby motorka s notoricky známým vzezřením dostala homologaci pro náš trh.

Následně byl zaslán homologační kus, který byl homologován ve Španělsku. Na přelomu listopadu a prosince minulého roku již české zastoupení Jawy drželo veškeré potřebné dokumenty dokumenty, které byly předány českým úřadům. A od ledna 2020 je tedy možné na tento motocykl získat technický průkaz.

Problém ale spočívá v tom, že Jawa je v Indii tak populární, že výrobce aktuálně vůbec nemá kapacity začít vyrábět pro náš trh. Podle původních odhadů měly první stroje vyrazit na náš trh již toto léto. Celou situaci ale výrazně zkomplikovala pandemie kororonaviru, která zastavila v Indii výrobu.

Nejoptimističtější odhady tak nyní předvídají první kusy tohoto stroje nejdříve na podzim tohoto roku. Dost možná se ale nakonec dodávky přesunou až na příští rok. Primárním cílem přitom bude zásobit český trh a až potom přijde na řadu zbytek Evropy. Vyloučena v současné době není ani expanze za velkou louži.

Na českém trhu ny měl stroj stát 149 tisíc korun. To je výrazně vyšší cena než v Indii, což je dáno zahrnutím dopravy, homologací, balení, daní a dalším…