Terénní užitkový vůz Unimog je známý snad každému. O něco méně lidí však ví o funkci VarioPilot, díky které lze spolujezdci předat řízení, respektive volant.

Víceúčelové terénní vozy Unimog jsou vyráběny v Německu od roku 1948. Jedná se o symbol nezastavitelného stoje, který dokáže náklad i posádku dopravit v podstatě na každý kout naší planety.

Díky svým jedinečným schopnostem, je vůz velice oblíbený po celém světě a to nejen u ozbrojených složek, ale třeba i mezi hasiči, záchranáři, zemědělci či zaměstnanci nejrůznějších správ a údržbových společností. Velmi mu ale holdují i cestovatelé a dobrodruzi, kteří díky němu mohou prozkoumávat jen málo známá místa.

Mimo kompaktních rozměrů a jedinečného šasi nabízí například i centrální dofukování pneumatik. Zároveň se vůz může pochlubit funkcí VarioPilot, která umožňuje v mžiku proměnit spolujezdce na řidiče přemístěním volantu a pedálů.

Tato funkce umožňuje okamžitě vůz upravit podle zvyklostí dopravy dané země, do které vůz právě přijel. Zároveň také bezpečnější přejezd po úzkých silnicích v horských úbočích. Své uplatnění ale najde také u správců silnic a další údržbáře, kteří mohou díky jednoduchému přesunu volantu co nejefektivněji kontrolovat, zda se drží na kraji silnice a minimálně omezovat okolní dopravu.

Samotná výměna volantu je poměrně snadní. Při vypnutém motoru jen stačí demontovat střed palubní desky a uvolnit pojistku. Volant se pak i s pedály a přístrojovým štítem lehce přesune na druhou stranu, kde je opět zajištěn.

Změna není nijak časově náročná a zkušený řidič by jí měl zvládnout během půl minuty. Navíc, pokud je volant špatně umístěn, vůz nedovoluje nastartování motoru