Elon Musk měl po dlouhých týdnech čekání konečně rozjet svou továrnu na výrobu vozů v Kalifornii. Zdravotnické úřady ale řekli jasné ne a to i přesto, že všechny další automobily v USA již naplno běží. Musk se proto rozhodl zákaz ignorovat a výrobu i tak zahájit.

Proti pravidlům

Tesla tak během víkendu, kdy měla být zavřena vyrobila asi 200 vozů. Znovurozjetí výroby potvrdil i sám Musk, který zároveň na Twitter napsal informaci, že pokud má být někdo zatčen, má to být přímo on.

Za porušení nařízení totiž může být odpovědné osobě udělena pokuta, ale zároveň i vazba. To se ale Musk rozhodl ignorovat a pustil se do výroby se vši parádou a zaměstnanci. Pro ně prý Tesla připravila speciální podmínky, díky kterým je riziko onemocnění minimální.

Celá situace ale získala mnohem větší rozměr, a to v momentě, kdy se do věci zapojil i Donald Trum, který přímo vyzval k tomu, aby byla výroba Tesla umožněna bez jakýchkoliv problémů. Pokud se tedy někdo domníval, že do té doby by mohla v Tesle zasahovat policie, po tomto výroku bylo jasné, že tento Muskův počin nejspíše neskončí jeho zatčením.

Úřady Alameda County, kde továrna ve Fremontu sídlí ale daly již předtím jasně na vědomí, že v tomto případě budou postupovat stejně, jako u jiných podobných prohřešků. Musk se tedy nejspíše může těšit na finanční pokutu za porušení nařízených pravidel.

Od tohoto týdne by však měla být výroba již zcela legální, protože od pondělí se měla výroba rozjet oficiálně, podle předchozí dohody mezi Muskem a úřady. Některé však Muskovo rozhodnutí pobouřilo, a vytýkají mu, že zbytečně riskuje zdraví svých zaměstnanců.