Značka Volkswagen chystá velkou elektrickou budoucnost. Ta by se měla týkat i jeho sportovně laděné divize R.

R jako rychlá elektřina

Budoucí modely produkované divizí R by totiž neměly být pouze vozy rychlými, ale také elektrickými. Prozradil to Jürgen Stackman, jeden z členů představenstva automobilky Volkswagen.

„Budoucnost R potřebují být, a také bude, elektrická. Stále pracujeme na něčem, co jsme rozpracovali před dvěma a půl lety – což samozřejmě není elektrické, ale zajímavé – ale práce se posouvá dopředu a bude elektrifikována.“

Ještě letos bychom se měli dočkat Golfu R, který bude vybaven klasickou kombinací přeplňovaného dvoulitru, pohonem všech kol a dalšími důležitými prvky, díky kterým je tento Hatchback velice schopný i na okruzích. Do budoucna by se se ale měl věci měnit.

Rodina R si totiž začíná pohrávat s elektřinou. Ve vzduchu se vznáší nedávno představený Volkswagen Touareg R, který je prvním zástupcem Rkových modelů s plug-iny hybridním pohonem. Ten v kombinaci s 462 koňmi nabízí částečně bezemisní provoz.

Zcela novou generaci vozů divize R představuje závodní prototyp ID. R, který má na svém kontě řadu nových rekordů na tratích po celém světě. Automobil dnes slouží i coby maskot celé značky ID, která se snaží hlásat víru v čistě elektrické pohony.

Prozatím ale není jasné, zda se novou sportovně orientovanou elektrickou značkou skutečně stane divize R, nebo bude vybrána či vytvořená některá jiná či úplně nová značka.