Přední sedadla modelu ŠKODA OCTAVIA, mimořádně příznivá pro záda posádky, se vyznačují komfortními funkcemi a širokými možnostmi nastavení
› Pohodu řidiče a spolujezdce navíc zvyšuje i masážní a ventilační funkce
› Ergonomická přední sedadla v nové generaci modelu OCTAVIA k dispozici na přání
› Iniciativa Akce zdravá záda (AGR) e. V. testuje a doporučuje sedadla a další předměty denní potřeby mimořádně šetrné k zádům a opatřuje je pečetí kvality

ŠKODA OCTAVIA

Top ergonomická sedadla nové generace modelu ŠKODA OCTAVIA byla oceněna německou iniciativou Aktion Gesunder Rücken (AGR) e. V. pečetí kvality AGR ‚Geprüft & empfohlen‘. Doporučují je tedy specializovaní lékaři a terapeuti. Pečeť kvality AGR dokládá splnění přísných kritérií, vypracovaných společně nezávislými lékaři a terapeuty různých oborů.

Velkorysý a atraktivně uspořádaný interiér nové generace modelu ŠKODA OCTAVIA přímo vybízí k tomu, abychom v autě trávili ještě více času. Zejména pro lidi, kteří hodně jezdí automobilem, získává na významu další hledisko: kvalita sedadel. Několikahodinové nesprávné sezení bez relaxačního pohybu může vést ke zdravotním problémům, jako jsou bolesti zad, křeče, obtížím v oblasti šíje, únavě, problémům s nohama, bolestem ramen, problémům s koncentrací a bolestem hlavy. Stejně tak ale platí, že správné sezení je prevencí mnoha těchto obtíží.

V nové generaci modelu OCTAVIA nabízí ŠKODA poprvé jako volitelnou výbavu sedadla, která jsou mimořádně šetrná k zádům. Jsou k dispozici od výbavy Ambition a nabízí vedle manuálního výškového a podélného nastavení, vysouvacího sedáku, volitelného vyhřívání, také elektrickou bederní opěrku s masážní funkcí. S potahy v kombinaci Suedia/kůže jsou nová sedadla k dispozici mj. i pro verzi OCTAVIA SCOUT, kde nabídnou navíc i elektrické seřizování a paměťovou funkci. Top Ergonomická přední sedadla mají pečeť kvality iniciativy AGR. U těchto sedadel nechybí nastavitelná délka sedáku, elektricky nastavitelná bederní opěrka s masážní funkcí, elektrickým nastavením ve 12 směrech a pamětí.

Iniciativa AGR tato sedadla podrobila přísné zkoušce nezávislého týmu odborníků z oblasti medicíny a ocenila je pečetí kvality ‚Geprüft & empfohlen‘ (testováno a doporučeno). Certifikovaná sedadla mimo jiné díky elektricky nastavitelné bederní opěrce poskytuje optimální oporu dolní části zad. Navíc je délkově a výškově nastavitelná, také sedák se dá prodloužit. Tímto způsobem se sedadlo přizpůsobí různým požadavkům řidičů. Komfort dále zvyšuje masážní a ventilační funkce a kvalitní perforovaná kůže.

Záleží na nastavení: Jak nastavit sedadla, aby byla šetrná k zádům

K zádům šetrné nastavení sedadel umožňují i další modely značky ŠKODA. Iniciativa AGR, která se už 25 let věnuje prevenci a terapii bolestí zad doporučuje:
› Řidič by se měl bederní páteří posunout až dozadu k opěradlu a při nastavování sedadel dbát na to, aby byly nohy i při prošlápnutí pedálu ještě mírně pokrčené.
› Aby se dobré podpory dostalo i stehnům, lze sedák individuálně naklonit a přizpůsobit jeho délku. Mezi podkolenní jamkou a přední hranou sedáku by měla být vzdálenost 2-3 prsty.
› Bederní opěrka by měla být nastavena tak, aby zádům skýtala oporu ve výši pasu a tím bránila překlápění pánve dozadu (kulatá záda).
› U sklonu opěradla záleží na tom, aby řidič jen s mírně pokrčenými lokty dosáhl na volant. Ramena a opěradlo by měly být při řízení v kontaktu.
› Hlavová opěrka by měla být ideálně ve stejné výšce jako temeno hlavy.
› Při nastavení výšky sedadel by měla být mezi hlavou a stropem deseticentimetrová mezera.