Přibližně tisícovka osob, které pracují pro automobilku Bentley se bude muset podívat po jiné práci.

Krize u Bentley

Krize zaťukala i na brány výrobce luxusních vozů, který spadá pod skupinu Volkswagen. Bentley své vozy vyrábí v továrně Crewe v hrabství Cheshire. A právě zde bude docházet k největšímu propouštění, které by se mělo dotknout přibližně jedné čtvrtiny zaměstnanců, tedy asi tisícovce osob.

Firma přistoupila k tomuto kroku z důvodu výpadku způsobeného koronavirem, ovšem problémy s generováním zisku měla již v předchozích letech. Ředitel automobilky Adrian Hallmark minulý měsíc uvedl, že čtvrtina zaměstnanců je momentálně na nucené dovolené a další čtvrtina pracuje z domova. Obnovený provoz by tak měl reálně fungovat na pouhé polovině zaměstnanců.

Bentley to má v těchto časech velice těžké, protože vyrábí specifické vozy, pro specifickou sortu těch nejbohatších. Jejich vozy například jezdí i anglická královna. Bohužel pro automobilku tito lidé čekají, jak se budou vyvíjet příští měsíce z hlediska krize, a proto se do nákupu opulentních a drahých vozů příliš nehrnou. A je to škoda, jelikož v loňském roce Bentley zvýšilo své prodeje o 5 %.

Problémy tohoto typu ale mají i jiné automobilky s podobným zaměřením. Například dalších britských výrobce drahých vozů Aston Martin má v plánu propustit přibližně 500 pracovníků.

V Británii se nyní prodává jen zlomek vozů v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Nicméně situace se začíná pomalu zlepšovat.