Statistiky nehodovosti potvrzují, že motocyklisté jsou nejohroženějšími účastníky provozu. Ochrannou ruku by nad nimi mohl ale začít držet nový systém vyvinutý Boschem.

Spojení při nehodě

Jedná se o technologii Help Connect, tedy o jakýsi digitálně propojený systém nouzového volání vytvoření přímo pro motorkáře. Na jeho vytváření pracovali jak technici, tak také specialisté na výzkum nehod.

Systém by měl pracovat s daty z jednotky stabilizačního systému Bosch MSC, který je vybaven vnitřními senzory. Ty jsou schopny vyhodnocovat data jako je zrychlení, náklon, úhlová rychlost, pozice motocyklu a tak dále.

Takto získaná data systém dokáže vyhodnotit až stokrát za sekundu, díky čemuž má nad automobilem naprosto dokonalý přehled. Dokáže se tak vysokou přesností zaznamenat, pokud dojde k nehodě a rozlišovat mezi nimi. Je totiž rozdíl, pokud motocykl spadne ze stojánku, nebo ve 100 kilometrové rychlosti.

Systém je připojen přes bluetooth k mobilnímu telefonu řidiče a přes něj jsou v případě nehody odesílána data do aplikace Bosch Vivatar servisního střediska německé společnosti. Boscho ovšem vidí v technologii mnohem větší potenciál a do budoucna operuje s možností integrování funkce do aplikací třetích stran, především výrobců motocyklů.

Systém bude nastaven tak, aby odeslal informace o místě nehody a možné technické informace o nehodě. Pokud by řidič nebyl schopen se servisním centrem komunikovat, kontaktuje operátor záchranáře.

Těm může díky systému předat informace o místě nehody a přidat zdravotní informace o řidiči motocyklu, které řidič předtím do systému vloží. Zároveň s tím, může systém konktaktovat i předem zvolené kontakty. Nová technologie by měla být nejdříve dostupná německým zákazníkům, a poté nejspíše bude dále expandovat.