V Lotusu je připravovaná velká derniéra spalovací technologie. Ve spolupráci s čínskými investory je u anglického výrobce připravován poslední model s benzínovým motorem.

Sbohem benzíne

Společnost Lotus je od roku 2017 v rukou čínské automobilky Geely. Od té doby se představilo již několik atraktivních konceptů, jako například model Evija či čistě elektrický sporťák, který by ale měl být extrémně vzácnou limitkou při 130 vyrobených kusech. Mimo to se hovoří také o sportovním voze se spalovacím motorem. A právě u něj Lotus potrvdil, že se bude jednat o posledního svého druhu. Všechny další modely by totiž již měly být elektromobily.

„Pevně věříme bateriovým vozidlům a v budoucnu chceme tuto technologii nabízet ve všech našich produktech. Elektrický pohon je pro sportovní vozy vhodný – plný točivý moment od nulových otáček, pružnost, rozložení hmotnosti i samotný design jsou aspekty, které slibují špičkové sportovní vozy,“ řekl generální ředitel Phil Popham značky.

Předpokládá se, že elektrický sporťák nové generace přijde ještě před koncem roku 2022. A máme prý očekávat velké věci. Lotus byl totiž v posledních letech vnímán trochu skrze prsty a bez investic z Číny by se mu nikdy z této škatulky nepodařilo vymanit.

A tak zatímco ostatní se snaží své stávající modely elektrifikovat za pomoci hybridních technologií, Lotus tento krok zcela přeskočil. „Hybrid je obrovská výzva. Máte spalovací motor, baterie i elektromotor, což je v rozporu s filozofií sportovních vozů. V nich chcete ucelený balíček, který maximalizuje výkon a minimalizuje hmotnost, jež je správně rozvržena,“ říká Popham.

Elektromobil navíc podle něj umožňuje mnohem větší svobodu v navrhování a realizaci projektu. A tu do určité míry nabízí i Geely, které má přístup k celé řada platforem a pohonných jednotek, které by mohl Lotus v budoucnu ukládat do svých vozů.