Polská automobilová produkce není ve světě moc známá a nám v paměti utkvěl možná tak Maluch. Jenže to by se mohlo již za několik let změnit. Tamní energetické společnosti pracují na vývoj elektromobilů, které by mohyl zaujmout doma i ve světě.

Polská snaha

Asi nikdy nebyla lepší příležitost pro nové výrobce automobilů prosadit se na automobilovém trhu jako nyní. Vozy totiž vstupují do zcela nové elektrické éry, která otevírá nové možnosti. Příležitost vycítila také polská automobilka ElectroMobility Poland, která si zkráceně říká EMP.

Tato automobilka je dílem spojení několika polských energetických společností, které společně pracují na vývoji dvou modelů, prozatím prototypů, které budou kompletně elektrické.

Polští energetici chtějí nakopnout tamní automobilovou výrobu z jednoho jediného důvodu. Polsko je v Evropě druhým největším trhem s automobily, který nemá žádného vlastního výrobce. Větším takovým trhem je už jen ten belgický.

Polsko je sice domovem některých velkých automobilových továren, ty jsou ovšem majetkem zahraničních značek jako je Fiat či Opel. Zároveň je ale Polsko montovnou a můžeme zde najít řadu podniků, které pro velké automobilky produkují součástky. Proto EMP doufá, že jeho aktivita probudí tyto montovny a začnou se orientovat i na elektromobily a na vývoj.

Pokud by totiž nebyly v Polsku vyráběny díly pro elektromobily, celá budoucnost tamní produkce elektrických vozidel by byla silně nejistá.

První dva vozy značky EMP by se měly představit již tento měsíc, konkrétně 28. července na chystané videokonferenci, která bude prezentovat dva typy nových vozu. První z nich bude malý hatchback, druhým pak kompaktní SUV.

Výroba obou vozů by měla začít v roce 2023 a nové továrně. Ta by měla po svém dokončení chrlit až 200 tisíc vozů ročně.