Letošní ženevský autosalon byl zrušen doslova pár minut před otevřením jeho bran. Pro mnoho evropských fanoušků velké zklamání. A nyní přichází další rána. Autosalon se totiž nebude pořádat ani v příštím roce.

Co bude dál?

Podle prohlášení oficiálního vedení autosalonu je důvod zcela prostý. Podle průzkumu mezi vystavujícími automobilkami vyšlo najevo, že jen pramálo z nich má zájem v příštím roce na autosalonu vystavovat a že by raději vystavovali až v roce 2022. A pokud nemáte co vystavovat, je jasné, že ani vystavovat nebudete.

Ke zrušení letošního ročníku došlo opravdu chvilku před otevřením a většina z automobilek již měla na místě své stánky i vozy. GIMS, které stojí v čele výstavy bylo nuceno zažádat švýcarskou vládu o patřičné náhrady za ušlé zisky, a muselo si vzít půjčku ve výši téměř 18 milionů dolarů.

Jenže problém je, že tato půjčka měla být čerpána v roce 2021, jenže z důvodu odmítnutí řady automobilek vystavovat, byla půjčka nakonec odmítnuta a celá výstava je na prodej.

GIMS, tak přechází po společnost Palexpo SA, což bylo jediné řešení, jak z této problematické situace ven a udržet chod výstav. Pořadatelem tedy nyní bude Palexpo, které provozuje kongresové centrum v Ženevě, který je pravidelným hostitelem výstav.

Více oficiálních informací prozatím není k dispozici, je ale jasné, že novinky přijdou již brzy. Nyní je nejdůležitější, aby se podařilo navrátit vše do původních kolejí a společnosti Palexpo se podařilo mašinu ženevského autosalonu opět rozběhnout.

S ním totiž pravidelně přichází řada novinek, u kterých by byla velká škoda nevidět je na vlastní oči.